Общество

Епидемиолог алармира за постепенно нарастване на болните от коклюш

От Диана Радева Диана Радева Водещ

За постепенно увеличение на случаите на коклюш у нас от началото на годината алармира епидемиологът д-р Христиана Бацелова. 

Припомняме, че в петък две едномесечни бебета починаха в Кюстендил в следствие на заболяването. По думите на Бацелова един от начините новородените да се предпазят преди да е настъпило време за първата доза ваксина, е поставяне на такава на майката, по време на бременността. 

Симптомите на заболяването са различни при ваксинираните и неваксинираните, уточни епидемиологът, но сред тях винаги присъстват болки в гърлото, кашлица, която не се повлиява от лечение и запушен нос. 

Епидемиологът съветва имунизационният календар при малките деца да се следва стриктно, освен ако няма реални причини за пропускане на ваксина. 

"Когато майката изгражда антитела, бебето получава през плацентата и се придобива т.нар имунитет, който е краткотраен - 6-7 месеца", посочи д-р Бацелова.

"След преболедуване няма изграждане на траен имунитет. Поради тази причина имаме 3 имунизации и 3 реимунизации. Последната е на 12 години", каза още тя.

 

Цялото интервю вижте във видеото.