Икономика

Работници все още не са получили обезщетенията си от петролния разлив в Мексиканския залив от 2010 г.

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Хиляди хора, които са помагали при почистването на петролния разлив на английската компания Бритиш Петролиум в Мексиканския залив през 2010 г., твърдят, че са се разболели. Според съдебно споразумение те е трябвало да получат компенсация. Голяма част от тях са получили само минимално обезщетение и е трябвало да подадат и индивидуални искове, за да получат повече. Джон Маас е бивш капитан на лодка, който е помагал при почистването на водите край бреговете на Мисисипи.

Бяхме пряко засегнати от химикалите. Цялата ми лодка и оборудване беше покрито с нефт. От компанията ни увериха, че е безопасно. Диагностициран съм с химически предизвикана астма. Заради това трябва да спя с кислороден концентратор.

Джон Маас, бивш работник по почистването на нефтения разлив и капитан на лодка

Почистването на нефта с химическия дисперсант Корекзит е предизвикало изграряния по кожата му и сълзене на очите. Адвокати, запознати с проблема, твърдят, че само Маас е получил споразумение след подаване на иск. Дванадесет години след разлива компанията се съгласява да плати на работника 110 000 долара, но компанията отрича да носи отговорност за заболяването му.

Дишането е трудно. Сякаш си настинал през цялото време. Казаха ми, че не поемат отговорност и случаят ми е приключен.

Пол Луп, бивш работник по почистването на нефтения разлив

Робин Грийнуолд, която е един от адвокатите на ищците, преговарящи за споразумението, заяви, че дори нейната фирма не е успяла да спечели нито едно медицинско дело срещу петролната компания.

„Има толкова много страни, които са отговорни за това, че са позволили на тези обвиняеми да нанесат опустошение на нашето общество, на околната среда, на хората, които са били изложени на въздействието му“, казва адвокатът.

Почти всички от 4800-те иска за обезщетение за здравословни проблеми са били отхвърлени.