Е-кономика

Е-кономика, 29.07.2022, част 1: Даниел Василев за времената на икономическа рецесия и несигурност

От Димитър Вучев Димитър Вучев Водещ

Даниел Василев, главен икономист на Tavex, коментира в “Е-кономика” темата за икономическата рецесия и несигурност. Ето какво сподели той за зрителите на Euronews Bulgaria.  

 

За “перфектната буря” - локдаун в Китай, война и инфлация, увеличение на лихвите: 

Кризата ще е по-дълбока от тази, която видяхме през 2008 година, защото балоните, които се надуха през тези 12-ина години, вече са много по-големи. Лихвата в Европа за пръв път беше увеличена от 11 години насам. Една немалка част от тези 11 години тя беше отрицателна, което беше разглеждано като безпрецедентно. Така че, неизбежно е тези изкривявания, които видяхме, да се взривят, което представлява криза. Точно както беше неизбежно и колосалното печатане на пари, което е инфлация, да доведе до нарастването на цените, което виждаме и ще продължаваме да виждаме. 

В България имахме най-ниските лихви в историята, които постоянно спадаха последните години - не само за потребителските, но и за фирмените кредити. Но със сигурност ще има фалити на компании и трябва да се подготвим за това - увеличаване на безработицата, натиск за повишаване на правителствените разходи...  

 

Задава ли се негативен растеж от двете страни на океана? 

Самата Европа се движи с едно времево закъснение спрямо динамиките в САЩ, която е най-голямата икономика в света, и която по всяка вероятност вече е в рецесия. Има прогнозен спад през второто тримесечие, има спад през първото - това технически означава рецесия.  

 

За печатането на пари: 

През 2008 година това бе просто отлагане на болката. Възстановяването, което започна в Европа през 2012 година, след безпрецедентното тогава печатане на пари, започна да буксува още през 2019 година, т.е. преди пандемията. Видяхме, че най-големите икономики в Европа бяха на практика на прага на стагнация.  

В момента централните банки могат да направят “още от същото” - да напечатат пари. Но те трябва да напечатат много повече пари от преди, което означава, че цените за нас като обикновени хора ще продължават единствено и само да растат.  

 

Как да предпазим спестяванията си? 

На фирмено ниво е хубаво предприемачите да анализират динамиката зад лихвата, а не просто да виждат, че лихвите са ниски. Защото защо са ниски е много по-важно от това колко са в реално изражение, тъй като за много компании това е основен риск. 

За потребителите светлината в края на тунела, и всъщност това, което може да ги изтласка към финансова независимост, са благородните метали, които въпреки относително лекия си спад, продължават да се представят изключително силно в Европа, където гледаме цената им в евро. 

 

За добива на ценни метали: 

Инвестициите в отрасъла спадат от доста години. Аз очаквам в малко по-дългосрочен план това също да окаже една стабилна подкрепа на цената на златото. А и трябва да имаме предвид дали централните банки ще печатат много, много повече, или просто малко повече, отколкото обикновено, печатането на пари ще продължи и обезценяването на парите в джоба ни също заедно с него. 

 

Кой е най-големия риск пред глобалната икономика? 

Най-големият риск пред глобалната икономика е със сигурност действията на централните банки. Те са основния двигател на цикъла на постоянно повтарящи се бумове и рецесии и постоянно нарастваща инфлация. Затова бих посъветвал хората поне да помислят за инвестиционно злато, инвестиционно сребро, като средства за постигане на финансова стабилност и независимост.  

 

Цялото интервю вижте във видеото.