Общество

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Софийският апелативен съд остави за постоянно в ареста бившия директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова и бизнесмена Стефан Димитров. Те са обвинени за участие в престъпна група за контрабанда, пране на пари и длъжностни престъпления.

Съдът се мотивира с налично обосновано предположение, че двамата са извършили престъпленията, в които са обвинени, като беше посочено, че в тази посока към момента има събрани множество гласни и писмени доказателства. Магистратите приеха още, че няма опасност обвиняемите лица да се укрият, ако мерките им бъдат изменени, но от друга страна поради високата обществена опасност на деянието е възможно двамата да извършат други престъпления.

Пред съда Димитров каза, че се притеснява за здравето си, тъй като по време на престоя си в ареста до момента е припадал няколко пъти и не се чувства добре. Съдът обясни, че по делото няма данни здравословното състояние на някого от двамата обвиняеми да попречи за изпълняването на постановената мярка. Определението на Софийския апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

По-рано днес стана известно, че Петя Банкова има вече повдигнато второ обвинение – за принуда. По думите на нейния адвокат Аделина Натина обвинението гласи, че Банкова е командировала 18 души на различни позиции, някои от които са били повишавани, като впоследствие ги е принуждавала да приемат тези постове, предаде БТА.

Адв. Натина заяви пред съда, че да се твърди, че Петя Банкова е участвала в ОПГ със Стефан и Марин Димитрови, и с Живко Коцев, е проява на голямо въображение.

Тя подчерта, че по времето на Банкова в Агенция "Митници" бяха открити 170 кг кокаин в Бургас, като посочи, че това са рекордни количества за агенцията.

"Имало е рекордни приходи", допълни още адвокат Натина.

Относно обвинението в принуда, Натина заяви, че не става ясно Банкова някъде да е намалила обема на митническите служители и да е поставила митническите пунктове в невъзможност да си вършат работата.

"Няма никакви преки и косвени доказателства за извършването на такова престъпление", каза тя и уточни, че никъде не е видяла в какво се изразява принудата и как обвиняемата е злоупотребила с правомощията си като директор на Агенция "Митници". Натина отбеляза, че Банкова е майка на две деца, има анемия, ниско кръвно – доста заболявания, за които съответно могат да представят и документи, предаде БГНЕС.

Адвокат Людмил Рангелов от своя страна добави, че обвинението за принуда е изпразнено от съдържание и не се съдържат "съвсем никакви доказателства, че Банкова прави всичките теми промени именно с такава цел". "Абсолютно излишен е един престой в ареста, затова ви моля да постановите друго определение", обърна се той към съда.

От своя страна Петя Банкова каза, че поддържа казаното от защитниците си. "Стремяла съм се само към държавния интерес. За мен не е било от значение дали ще съм на тази, или друга позиция щом защитавам обществения интерес. Така ръководих и Агенция "Митници"“, каза тя и припомни добрите резултати на агенцията под нейно ръководство.

"Никога не съм извършвала никакви нарушения, престъпления. Изряден гражданин съм. Ситуацията, в която се намирам в момента, е абсурдна", подчерта Банкова.

Новият директор на Агенция „Митници“ разпоредил проверка за нарушения от предишното ръководство

Междувременно директорът на Агенция „Митници“ Георги Димов съобщи, че е разпоредил проверка на Инспектората към Агенцията за всички евентуални смени, извършени от предишното ръководство, за предложения за наказания или липса на такива при установени нарушения от служители на Агенцията. Димов бе изслушан днес от временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на бившия министър на финансите Асен Василев в тях.

Приоритет на сегашното ръководство на митниците са приходите, състоянието на личния състав и обезпечаването на работата по граничните пунктове, посочи новият директор на агенцията, но добави, че не подценява работата на парламентарната комисия и на правораздавателните органи по разследването на действията на неговата предходничка.

Димов увери комисията, че всичко, което е необходимо, за да се стигне до истината, правните факти и обстоятелствата, ще бъде предоставено. По думите му в последните една-две седмици Агенцията е подложена на непрестанен интерес от медии, депутати, също така от разследващи органи и оперативни работници, които продължават да събират информация, която може да подкрепи тезата, която в момента се лансира в обществото.

„Работата на Агенция „Митници“ не е само контрабанда, не е само цигари. Агенция „Митници“ са 14 млрд. данъци под формата на ДДС и акциз“, каза Димов. Той посочи още, че в Агенция „Митници“ работят 3338 души, разпределени в 19 пункта, пет териториални дирекции, 39 митнически бюра. По думите му също така авторитетът и признанието за Агенция „Митници“ в европейската и в световната митнически организации е изключително голямо.

„Митническата администрация на България чрез Агенция „Митници“ е външната граница на ЕС и единственото място, в което може да се направи нормален анализ на риска, на действията или бездействията на хора, които искат да причинят икономически или физически щети на целия ЕС“, посочи Димов. Той добави, че ГКПП „Капитан Андреево“ е вторият най-натоварен граничен пункт в света, както и най-натовареният в Европа. „Очаква се до 2026 г. да стане №1 в света по брой натоварвания като превоз и физически лица, преминали през пункта пешеходно или с транспортни средства, изпреварвайки пункта на границата между Мексико и САЩ“, отбеляза Димов. Той отправи апел към комисията, когато използва сравнения, факти и обстоятелства, да конкретизира до лица и събития, а да не се говори за Агенция „Митници“ като цяло.

„Заварих уплашени хора. Хора, които гледаха в земята и не вярваха в своето бъдеще“, каза още Димов за обстановката в Агенция „Митници“, когато е поел ръководството ѝ.

Цецка Дочева, директор на дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ в Агенция „Митници“, каза пред комисията, че след извършена проверка, в дирекцията не са налични данни от нито едни международни правоприлагащи партньори, с които да се сигнализира за корупционни или за нерагламентирани действия от страна на митнически служители в Агенция „Митници“. По отношение на дейността на самата дирекция ежедневно се извършва комуникация с международни партньори във връзка с разузнаването и разследването, които осъществяваме съгласно компетентността на митническата организация, каза още Дочева.

Балабанов: Рашков се е виждал 9 пъти с Марин и Стефан Димитрови

„Девет пъти Димитрови са се срещали с Бойко Рашков, докато е бил министър на вътрешните работи“. Това заяви Станислав Балабанов по време на заседанието на временната комисия за разследване на корупционни практики в агенцията „Митници“. Балабанов представи отговори от въпроси, зададени към МВР.

На въпрос дали в МВР са влизали Никола Николов “Паскал”, Стефан и Марин Димитрови и Петя Банкова, от министерството отговарят, че от 1 май 2021 г. до 12 април 2024 г. Марин Димитров е имал лична среща с Бойко Рашков като вътрешен министър.

„Марин Димитров и Стефан Димитров са се срещали с Рашков на 15 юни 2021г., 6 юли 2021 г. , на 21 юли, 27 август, 6 септември, 28 септември, 22 март 2022 г., 30 март 2022 г.“, заяви Станислав Балабанов.

От съобщението на МВР стана ясно, че и Петя Банкова е имала работни срещи с Рашков”, обясни Балабанов и коментира, че Банкова се е виждала и с Кирил Ценкин, който е бил бивша охрана на Кирил Петков, за когото и е настоявал да отговаря за изборите.

От отговорите на МВР става ясно, че Живко Коцев не е декларирал часовника си, а също така е подаден и сигнал срещу него за неправомерна дейност във Велико Търново. “В конкретния сигнал се твърди, че Живко Коцев е изпратен във Велико Търново със задача да подпомага нелегална дейност на известно в криминалните среди лице. Посочва се, че след получен сигнал за сделка с голямо количество кокаин, Живко Коцев уведомява човека, който е разработвал дейността. Също така изнася класифицирана информация, с което проваля няколко години труд на честни и достойни полицаи и че неправомерно се запознава с десетки секретни документи и разработки, като винаги след това същите завършват с пълен и сигурен провал”, заяви Балабанов, визирайки съобщението на МВР.

“Когато е имало съмнения за корупция никой не се е застъпвал по този начин като вас”, заяви Йордан Цонев от ДПС, обръщайки се към ПП-ДБ.

“Аз не знам какво повече нашата комисия може да направи. Да вземат съдебните органи да си свършат работата. Очевидно е, че Бойко Рашков е намесен”, категоричен бе Цонев.

Хамид Хамид, също от ДПС, заяви, че начинът, по който се покрива контрабандата, говори за изключително голям проблем по време на управлението на Рашков.

Венеция Ангова от ПП-ДБ предложи да поканят Бойко Рашков на комисията, за да може да зададат въпросите си към него.

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС коментира, че е видно как престъпната дейност е започнала от 2021г. “Имаме сериозна дейност извън закона, започнала много отдавна и продължаваща досега. Това, че е разкрита и е прекратена е добре”, смята Назарян. Тя обясни, че е притеснително участието и на вече бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.