АвтоФест

АвтоФест, 29.07.2022 г. - тестове на BMW iX M60 и Hyundai Staria

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ

Първа част: BMW iX M60

 

Вече ви представихме електрическия флагман на BMW – iX в базовата версия xDrive40 и xDrive50, сега е ред и на топ варианта М60, който дебютира последен от тях. Премиерата се състоя на салона в Лас Вегас, а динамиката на колата е наистина звездна. Ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,8 сек, определено много сериозен резултат за кола с маса 2584 кг. Време, което съперничи на BMW M4 Competition.

Всъщност, по нютонметри това е най-мощната кола на компанията до момента, като не забравяме, че и тук идват от 0 оборота, без замисляне и то доста сурово и наистина трябва да държите здраво волана, ако ще натискате педала докрай!

Шасито е с алуминиева пространствена рама и карбонов композит, което я прави лека и здрава. Естествено винаги трябва да имате едно на ум заради центробежните сили в завоите. А те идват доста бързо с М60. Ускорението е като на електронна игра. В момента, в който настъпите газта и автомобилът се телепортира. Изпитвате всичко най-добро, което знаят отделите i, X и M. Мощността е 619 к.с., максималният въртящ момент 1015 Нм в Sport Mode. Няма плюс, но при активиран Launch Control стават 1100 Нм. А това е много, адски много. Разполагате с електрическа кола, която не само минава 200, но достига 250 км/ч. При това доста лесно. И, разбира се, е ограничена. На пълна газ няма да минете заводския пробег от 566 км, но той може би няма значение за вас. Ако има, няма да си купите М60, а iX xDrive50 с 630 км пробег. При нас автомобилът спокойно минава 450 км в жегата.

Изпробвахме го по магистралата с ограничението от 140 км/ч и там измина над 300 километра и с още 60 извънградско, го прибрахме в столицата с оставащи 80 км пробег. Да, тази кола може да се кара спокойно и бързо.

BMW iX M60 използва същата формула на М отдела като бензиновите коли. Съща база, реално различна кола. Третирано е окачване, спирачки, кормилно управление, всичко, за да ви осигури повече спорт. Както и може да се очаква въздушното окачване тук е много по-твърдо. На спортен режим воланът става по-остър и твърд, звукът се променя, а интересното е, че има и на рекуперация. Т.е. на връщане на газта. Планки за рекуперацията няма, щеше да е прекалено, ако имаше и това, но не бихме се изненадали да го видим в ХМ. При отпускане на газта тук чувате силно виене и колкото повече е рекуперация, толкова по-силен е звукът. Както всички в колата, и той е създаден от Ханс Цимер.

От BMW са се постарали да усещате какво се случва в колата при ускорение и спиране за разлика от много други електромобили, което е супер.

А колата пък е замислена като екоавтомобил от самото начало. Има рециклирана пластмаса и алуминий, използва се сертифицирано дърво и кожа, обработена с екстракт от листа на маслиново дърво. Кобалтът и литият в батериите са купени от ясни източници в Австралия и Мароко, които също дават данни на BMW за изразходваните емисии. В роторите няма редкоземни метали, а алуминият е произведен с помощта на електричество от слънчеви енергийни системи.

М60 се отличава от обикновените модели с редица детайли от бронзов мат и отвън и отвътре, както и специфичните черни М многоспицови джанти.

Отвътре ви посрещат кристали и много лукс. Обемът е огромен поради липсата на централен тунел. Инфотейнмънт системата iDrive използва BMW Operating System 8, има извит екран и ъпдейти по въздух. Работи бързо, използва клауд базирана система BMW Maps, контролният дисплей е с повишена реалност. При използване на различните режими имате индивидуални цветови оформления заедно с амбиентното осветление.

Интериорът определено е мястото, което ни привлича. Отвън може iX да е различно, но не можем да кажем, че е красиво. Но да, интериорът – той е различен от всичко останало на пазара и някак си подхожда на електрическото съзнание на машината.

Определено BMW iX M60 ни харесва. Защото е точно това, което очаквате от едно BMW. Чудесно поведение в завоите, невероятно ускорение и следване на тенденциите. Светът сигурно отива към електричеството и баварците са готови за това.

Както много хора по света и ние ще кажем, че това е един от най-добрите електромобили на пазара без грам да се замисляме, напълно откровено.



Част втора: Hyundai Staria

 

Независимо дали отивате на рок концерт или приключения в планината със семейство или приятели, ванът изглежда най-подходящ избор. Но в последните години има тенденция за залеза му като концепция за сметка на все повече търсените SUV автомобили. През 2021 г. в Европа са продадени 295 хил. ванове, което е нов спад с 20%. В същото време дори по време на пандемията от Ковид европейците купиха почти 900 000 SUV коли, а продажбите им заемат 44% от общия обем в Европа.

Легендарните автомобили за приключения вече не са същите. Затова и задачата на всеки нов ван е още по-трудна. Но Hyundai изглежда има идея как да удари силна морфинова инжекция в сегмента, който да го съживи. Посрещнете най-футуристичния ван, който сме виждали в последните десетилетия.

Всъщност най-интересния дизайн като четириколесно от няколко години насам. Смел и доста сполучлив, минувачите го определиха и като „Робокоп“. Да, в последните години вановете бяха изтласкани, било то просто от решения на компаниите или от предпочитания на клиентите.

Hyundai Staria сменя Н1, който не бе най-търсения ван у нас. Но новото поколение може да промени това. Формите са толкова нестандартни, че моделът получи награда Red Dot в категорията Best of the best. Компанията го определя като създаден отвътре-навън, метод използван в архитектурата, а премиерата е част о трансформацията на Hyundai Motor в доставчик на смарт мобилни услуги. Подобно мото изповядва и BMW от няколко години, а идеята е, че в близко бъдеще автомобилните компании повече ще реализират превоз, отколкото фактически продажби на автомобили.

Солидно изглеждащ отвън и отвътре и солидно седящ на пътя – нещо, което до скоро не се очакваше от производител от Азия, но компанията много сериозно се е заела с целта да бъде безупречна.

Staria се предлага във варианти от 2 до 11 места. Тестовата ни кола е със 7, а вторият ред е с две напълно индивидуални седалки, които повече приличат на бизнес клас от самолет, отколкото на кресло от доскоро бюджетен корейски производител, стартирал производство с лицензни автомобили. Компанията ги нарича Premium Relaxation Seats. Разполагате с обдухване и отопление, седалката се разгъва и ляга, не са много вановете на пазара в Европа, които предлагат подобни екстри. А 9-местната конфигурация в Premium ниво имате 180-градусово въртене на седалките на втория ред. Чудесен вариант, ако имате четирима души за карти.

За да видим как се държи на дълъг път отидохме до родното и доста добре поддържано Царево, за да покараме малко сърф с още няколко човека. И всички останаха с много добри впечатления от колата. Много добра саунд система, с много удобни седалки и достатъчно място за няколко сърфа и багаж.

В топ обзавеждане Staria струва 105 хил. лв., доста под конкурентите в момента. Акцентът в предната част е дълга светлинна крива, която е вдъхновена от ивицата, която се появява на Земята при изгрев, гледана от Космоса. В огромната решетка, която ви позволява да разгледате радиатора доста детайлно, са вградени фаровете, които са и дневни светлини. Определено Hyundai се заиграва с наложените стандарти за фарове и тук след Tuscon виждаме ново измерение на смелост. Отзад е също толкова интересно. Стоповете са по цялата височина на колоната и с дизайн Parametric Pixel, който видяхме в Ioniq 5 и 6. Страничните стъкла се отварят частично, а вратите изцяло електрически. Можете да ги управлявате и с контактния ключ. Огромната задна врата също е електрическа. Ако бутнете максимално назад третия ред седалки няма много място за багаж, но ако не возите хора, той може да се сгъне и тогава ще натоварите уредите за цял апартамент. Багажният обем е до 5000 литра, вътре могат да влязат цели три европалета. В пътническата ни тестова версия седалките имат ремъци и дръжки за сгъване и регулиране.

Отпред шофьорското място е като на пилот на самолет. Всичко е ориентирано около него. Пред вас е 10,25-инчов централен дисплей, предавките се управляват с бутони като на суперкар. На централната конзола има огромна кутия за предмети, която е красиво осветена. Разполагате с поставки за напитки, USB портове и безкрайно много джобове. Вратата има цели три реда джобове за предмети на вратите. Амбиентното осветление е в 64 цвята, които доскоро имаше само Mercedes, а аудиото е доставено от Bose.

Дължината на Staria е цели 5253 мм, колесната база 3273 мм. На височина колата е почти 2 метра, а дете стои без проблеми право в колата. Дали подобен огромен ван е подходящ за всекидневно управление? Едва ли ще тръгнете всеки ден на работа с него, но е подходящ за ВИП превоз, а може и да поглезите семейството си като ги карате за работа и училище в легнала седалка с подгряване и обдухване. Ако не слушат, можете да ги командвате и наблюдавате през вътрешния интерком.

Шасито се кара с лекота. Двигателят е дизелов 2,2 литра от Santa Fe, дефорсиран до 177 к.с. Но пък максималният въртящ от 432 Нм момент идва по-рано, все пак се предполага, че ще карате доста тежка кола, пълна с хора и багаж. Освен дизелът се предлага и бензинов 3,5 литра с 272 к.с., но в определени пазари. Реално и моделът Staria е достъпен в ограничен брой стари, за щастие България е сред тях. Изключително важно е, че моделът има опция за 4х4. Така спокойно може да излизате с него и извън асфалта, също да го ползвате и като кемпер през уикендите.

Моторът е с турбокомпресор с въздушно охлаждане, средният разход гравитира между 10 и 12 л/100 км. Отвътре е добре обезшумено, макар да карате кола на два етажа. Естествено шофьорската позиция е доста висока, поведението не е като на Santa Fe, който е дал шасито. Усещате високият център на тежестта и се съобразявате с това.

Да, средния разход със 140 км/ч достигна 12.1, което нито е много, нито е малко, но колата е със задвижване на всички колела. И да, със същата тази скорост на предния ред седалки е доста, доста тихо, почти като в лимузина.

Определено Hyundai Staria е различен ван. И внася свежест в позабравения сегмент, борейки се с вездесъщите SUV модели.

Машина, която със сигурност внесе разнообразие, и покрива много съвременни изисквания и прищявки на клиентите с малко по-авантюристичен начин на живот, както и транспортните фирми.