Европа

"Газпром" спря газа за Латвия и Литва

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Русия продължава да шантажира с доставките на газ. 

"Газпром"спря доставките за Литва и Латвия заради нарушения на условията по договорите им с Москва, се казва в изявление на руския концерн.  

В последно време латвийското правителство декларираше желание до януари догодина напълно да спре да внася руски газ. За миналата година Латвия все още е купувала около 90% от синьото си гориво от Русия. 

Решението на "Газпром" идва ден, след като латвийската енергийна компания "Латвияс Газе" обяви, че купува газ от Русия и го плаща в евро, а не в рубли, както се изисква в търговията с "Газпром". 

Това става на фона на напрежението между Москва и Запада заради конфликта в Украйна и широкообхватните европейски и американски санкции срещу Русия.    

В последните месеци Москва спря газовите доставки за няколко държави от ЕС, сред които Полша и България, защото отказаха да плащат в рубли, отбелязват агенциите. Руският президент Владимир Путин въведе това ново правило в отговор на европейските санкции срещу Русия. Дотогава плащанията се извършваха обикновено в евро или долари. 

В сряда "Газпром" драстично намали доставките на газ за Европа през газопровода "Северен поток" до около 20% от капацитета му, което е 33 милиона кубични метра на ден. като се мотивира със забавено транспортиране, заради санкциите, след ремонт на една от турбините и започнал ремонт на втора турбина, за която все още се водят спорове Русия - Германия - Канада. 

Пълният капацитет на тръбата е 167 млн. куб. м. дневно. 

Тази седмица Европейският съюз договори план за намаляване на потреблението на газ с 15% от 1 август до края на март догодина. 

Държавите от ЕС обвиниха Русия в ограничаване на доставките на газ като отмъщение за западните санкции заради намесата на Москва в Украйна.  

Проблемите с доставките на газ от Руската федерация в различна степен в момента засягат 12 страни от ЕС, съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като отново напомни необходимостта страните да бъдат подготвени за евентуално пълно прекъсване на доставките занапред. 

Тя отбелязва, че „през първото полугодие на 2022 г. ЕС е закупил 38 милиарда кубически метра втечнен природен газ, и тези обеми до някаква степен компенсират намалението на руските газови доставки с 28 милиарда кубически метра. ЕС вече получава все повече газ от Норвегия, страните от Персийския залив, Алжир и региона на Каспийско море, и резултатите вече са видими, допълна фон дер Лайен. Що се отнася до Иберийския полуостров, с общи усилия той може да се превърне в платформа за доставка от Африка и Америка до страните от ЕС, допълва тя.