Политика

Гешев се яви единствен на комисията "Нотариуса" и нападна съда и депутатите

От Euronews България Euronews България
Geshev Komisia NS BGNES Снимка: БГНЕС

"От тази комисия няма никакъв смисъл. Дойдох тук само от уважение към институцията, това, което е останало от нея", заяви бившият главен прокурор Иван Гешев, който бе единствен на заседанието на парламентарната комисия, който беше създадена да проучи фактите и обстоятелствата за кръговете около Мартин Божанов - Нотариуса.

На днешното заседание бяха поканени адвокатите Велимир Атанасов и Емил Писков, както и бившият главен прокурор Сотир Цацаров и изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Последните двама бяха поканени и на предишно заседание, но бяха заявили, че няма да присъстват. Другият адвокат Калин Чанков, поканен за днес, също е съобщил по телефона, че няма да присъства.

Гешев прекара близо два часа пред депутатите, но не каза нищо конкретно, нападна доскорошното управляващо мнозинство и ги обвини, че правят политическа кампания.

"Тъжно е да бъде разследван умрял човек, но е безопасно и за това го правите. Логично е да попитате кой го е убил. Той е, съжалявам да го кажа за покойник, измамник, който си служи с имена", заяви Гешев на въпрос на Маноил Манев от ГЕРБ. "Аз познавам Бойко Борисов, иди питай Бойко Борисов дали го познавам или не", каза още бившият главен прокурор.

Той заяви още, че за връзките на Нотариуса е имало образувано разследване през 2018 г., но не даде повече подробности по него. Той се мотивира, че като обикновен гражданин не може да проверява какво се е случило по различни преписки и препрати въпроса към народните представители.

В опит да избегне отговора на въпроса за групите за влияние в прокуратурата, той нападна съда и парламента."Такива групи за влияние има е в парламента. На върха на хранителната верига сте политиците. Сега няма разделение на властите. Във Върховния административен съд сигурно има 10 групи за влияние", твърди Гешев. И обясни, че там става дума за големи цифри, милиони всеки ден. Бившият главен прокурор говори и за кръгове в при търговските и административните дела, без да казва нищо конкретно.