Euronews Уикенд

Какви рискове крие правителствената намеса на енергийните пазари

От Георги Колев Георги Колев Редактор

На фона на енергийна криза, някои европейски страни прибягват до различни мерки, за да държат цените под контрол – чрез национализация или субсидиране - както на домакинствата, така и на индустрията. Експерти предупреждават, че правителствената намеса в енергийните пазари крие и рискове.

Световната икономическа ситуация променя енергийната карта на Европа, като различни правителства се намесват в енергийния пазар. Това крие рискове за техните либерални политики.

Примерите са от страни като Франция, където гигантът “Електрисите дю Франс” вече е напълно национализиран, или от Германия, където правителството реши да спаси един от най-големите вносители на газ в света – Унипер, който е засегнат от последиците от ограничения поток на синьо гориво от Русия.

Тъй като различните европейски държави все повече се намесват в енергийните пазари, въпросът остава – дали този нов подход ще проработи?

 

Това е модел, който наблюдаваме из Европейски съюз, и вероятно ще се задълбочи с идването на зимната енергийна криза. Мисля, че това е преждевременно, защото тази намеса на енергийните пазари ще бъде много трудна за обръщане. Европейският съюз работи десетилетия за либерализацията на енергийните пазари, а само за шест месеца много от тези постижения на практика бяха унищожени.

МАРТИН ВЛАДИМИРОВ, ДИРЕКТОР НА ПРОГРАМА “ЕНЕРГЕТИКА И КЛИМАТ”, ЦЕНТЪР ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА

Правителствената намеса на пазарите започна през октомври миналата година, след като Русия започна да променя количествата газ, за да контролира цените на енергията. Цените очевидно са високи, а правителствата продължават със субсидиите. Анализатори предупредиха и за рисковете, които подобна политика крие. 

 

Станахме свидетели на това как правителствата се намесват на пазарите и отпускат значителни субсидии – както за домакинствата, така и за индустрията. Предполагаше се, че това е временна мярка, която ще ни помогне да изкараме зимата, а след това ще се върнем към нормалното. Но цените си останаха високи, а правителствата продължават да субсидират и да се намесват масово на енергийните пазари заради кризата. Това е опасно, тъй като нарушава функционирането на пазарите и в крайна сметка води до все по-високи цени, тъй като позволява на потребителите да продължават да потребяват енергия, дори когато цените са рекордно високи. И се покачват все повече.

БЕН МАКУИЛЯМС, АНАЛИЗАТОР, БРЬОГЕЛ РИСЪРЧ

Макар и разумен ход на хартия, целящ да защити гражданите и бизнеса от повишаването на цените, в действителност това е съмнителна мярка в рамките на либералния пазар, за който Европа се бори толкова упорито през последните 20 години.