Добро Утро, Европа

Димитър Гочев, ПП: Атаките на президента са необосновани

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Бойко Рашков е показал своята неотстъпчивост по въпросите, свързани с борбата с корупцията, че може да води ефективни разследвания и подобен орган от специалисти, които да се борят с корупцията.

Така депутатът Димитър Гочев от „Продължаваме промяната“ отговори на въпрос на Euronews Bulgaria защо фигурата на Бойко Рашков беше толкова важна за оглавяването на КПКОНПИ.

По думите му, основно от ИТН са настоявали да не е Рашков, а някой друг, което може би е тяхна надежда, че ще бъде избран някой, с който се работи по-лесно в кавички – по-отстъпчив и мек в подходите си. По антикорупционния закон се работи от средата на декември, когато не са обсъждали имена. Почти всички идеи в този закон са част от коалиционното споразумение, което също не е писано за Бойко Рашков, каза още Гочев.

Депутатът каза, че са имали доста амбициозна законодателна програма и голям брой приети закони, въпреки трудното стиковане в коалицията. Основната промяна, която вижда е, че има надежда, тъй като има желание за промяна и нови хора в управлението. Ние, за разлика от ИТН, показахме, че можем да изградим нещо устойчиво, допълни Гочев.

 

Ние се чувстваме по-силни, тъй като се видя, че работим сърцато, работим много и когато правим грешки си ги признаваме и поправяме. Аз съм оптимист, мисля, че изборите са положителен сценарий за „Продължаваме промяната“ като политическа сила, но за съжаления лош сценарий за всички нас като общество.

Димитър Гочев, ПП

Той допълни, че са имали желанието за съставяне на правителство, но не на всяка цена. Приемането на закона за противодействие на корупцията е било тест дали има антикорупционно мнозинство в Народното събрани и очевидно, такова е нямало.
С просто око се вижда, че има прехвърчане на искри между президента и ПП, като мисля, че ние винаги сме търсили диалога с него. Но в последните месеци, това което идва от президентството са атаки, често необосновани, каза още Гочев. И допълни, че никога не се е чувствал като част от партия на Румен Радев, както твърди лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Относно очакванията, че служебният кабинет ще възобнови разговорите с „Газпром“, той каза, че няма лошо да се водят разговори с всеки, стига президентът да не забравя, че „Газпром“ не са надежден доставчик. А ако ние зависим само от един ненадежден доставчик, това ще бъде проблем за цялата страна. Твърдението на Радев, че предишното правителство оставя хаос в енергетиката не отговаря на действителността, коментира Гочев.
По повод евентуалната коалиция с ДБ за изборите, той каза, че това е колективно решение, което ще се взема на ниво Национален съвет и Изпълнителен съвет на партията в средата на август. Една такава интеграция между две организации отнема много време и е по-скоро сложен процес докато започнат да работят заедно.