Добро Утро, Европа

Все повече работещи в Европа не могат да си позволят почивка

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Броят на работещите, които не могат да си позволят да отидат на почивка, се увеличава в Европа.
Това показва проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите. В съседните Румъния и Гърция този процент надхвърля 40 на сто. От профсъюзите призовават за по-добри условия на труд, за да се избегне зима на протести.
Много семейства в Европа не могат да отидат на почивка това лято. Басейни, като този в Белгия, се превръщат в единственото място за отмора по време на горещините. Тази година Исмаел, баща на четири деца, няма да може да летува в чужбина заради нарастващите ежедневни разходи.

 

Тази година бюджетът е малко по-ограничен. Почивките стават все по-скъпи и за да замина, ще ми трябват поне 5000 евро, минимум. Преди ходехме на почивка всяка година, но напоследък ходим на почивка веднъж на две, три години.

Исмаел Албe

През 2020 г. - 8% от населението на съюза или 38 милиона души, не са могли да си вземат отпуск. В Румъния, Гърция и Литва този процент надхвърля 40 на сто. В Австрия, Дания и Финландия около 7% от гражданите не могат да си позволят почивка.

 

Работещите са наистина обезпокоени, че не могат да свързват двата края заради наема, храната или за семейната почивка. Това има по-голямо въздействие не само върху самия служител, но и върху неговото семейство и обществото. Това, което наистина трябва да се разбере, е че тези хора са много разочаровани и това разочарование ще се види на улиците и ще се отрази върху политическите решения.

Естер Линч, зам.- ген. секретар, Европейска конфедерация на профсъюзите

Въпреки кризата, повечето европейци ще отидат на ваканция. Особено след ограниченията заради Ковид-19 - нуждата от почивка е по-силна от всякога.