Общество

Георги Палейков, “Булфото”: Толкова години, и по протестите, и в парламента, са едни и същи хора

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

В пространството между Парламента и “Св. Александър Невски” непрекъснато се сменяха протестиращите - един път “за”, друг път “против”, с колегите се разменяхме... Протестите също са ни писнали на нас, фоторепортерите, както в парламента “едни и същи муцуни”. Там е по-интересно, понякога има малко екшън - някой път наистина, в повечето случаи изкуствено, с едни и същи хора. Толкова години, и по протестите са едни и същи хора, както и в парламента.” Това сподели в Euronews PrimeTime Георги Палейков, фоторепортер от агенция “Булфото”, за историята на 47-ото Народно събрание в снимки. 

“Парламентът хем е нов, но всичко си остана по старому. “Продължаваме промяната” беше нещо ново, което не знам докъде стигна, започнаха промяната. От политиката това беше може би най-важното, което “късият парламент” показа”, смята Палейков. 

Точно този кадър (депутатите от “Демократична България” Христо Иванов и Елисавета Белобрадова са се хванали за главите - бел. ред.) отразява всичко. Нещо тръгна да се променя, но докъде стигна, пита фоторепортерът. 

Моментът на тази снимка беше напълно нормален. Не беше нищо специално, скандали и т.н., просто така си седяха. И двамата са едни от най-сниманите, защото в повечето време стоят прави. Редовно са снимани във всякакви ситуации, уточнява той. 

Когато Асен Василев е получавал мандата за съставяне на правителство, съм сигурен на 90%, че не му е било лесно и е знаел, че няма да се получи нищо. Все пак беше щастлив. И той, и Кирил Петков са от хората, с които винаги можем да си говорим, разказва фотографът относно друга негова снимка. 

Когато има ескалация на напрежението, за нас е интересно, в същото време и опасно. Защото ние сме от двете страни. От едната страна ни бутат полицаи, от другата протестиращи, при масовас проява ние винаги сме виновните. Няма значение какво мнение има, ти си там, защо снимаш и т.н., споделя Палейков относно отразяванетоп на рискови ситуации, в случая протестът на “Възраждане” срещу ковид мерките.  

 

На новите колеги, които за първи път са по такива протести, винаги им казваме: “няма да вземете “Пулицър” със снимка от такова мероприятие, така че винаги имайте две крачки назад да направите, да се дръпнете, когато се случи нещо”.

Георги Палейков, фоторепортер от "Булфото"

Стояхме в едно кафе и изведнъж виждаме в социалните мрежи видео как Николай Хаджигенов и Арман Бабикян са заляли с червена боя руското посолство. Оттам нямам кола под ръка, отивам с метрото и точно хванахме момента как идваха разследващи и мереха боята, разказва за друг емблематичен случай фотожурналистът.  

Имах и късмета, и просто помислих, че къщата на г-н Борисов има два входа. Когато разбрахме, че е арестуван, знаехме, че няма да бъде изведен пеша, а с кола, и незнайно защо всички други бяха на входа на обикновената врата, а аз на гаражната. Така Георги Палейков обяснява как е успял да направи снимка от ареста на Бойко Борисов.