Култура

Почина Паоло Пининфарина - третото поколение от легендарното автомобилно дизайнерско студио Pininfarina

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
Paolopininfarina Снимка: Личен архив

На 65-годишна възраст ни напусна Паоло, внукът на създателя на историческото италианско дизайнерско студио - Батиста "Пинин" Фарина и син на Серджо Пининфарина. През годините те са сътворили с "перото си" едни от най-ярките модели в автомобилостроенето, а преди няколко създадоха и първия си собствен модел - хиперспортен електромобил, изграден на базата на Rimac Nevera и носещ името Батиста.

Още по-млад, само на 51 години си отива по-големият му брат Андреа през 2008-ма година, докато баща им Серджо доживява до преклонната възраст от 85 години.

Компанията Carrozzeria Pininfarina е създадена през далечната 1930-година и е базирана в Камбиано, Турино. За близо 100-годишното си съществуване, те изработват дизайните предимно на италиански модели за компаниите Ferrari, Alfa Romeo, FIAT, Lancia и Maserati, но и други като Peugeot, General Motors, Daewoo, Hyundai и няколко китайски производителя след придобиването на маргиналния пакет акции от Mahindra Group.

По времето на Телевизия Европа, имахме честа да разговаряме с наследника на легендарното студио при гостуването му у нас по покана на Италианската търговска камара в България.