Икономика

Жените са изложени на най-голям риск от бедност и социално изключване

От Euronews България Euronews България

Бедността има много лица, но най-често срещаното е на жената. Като Женевиев Берт, която живее в Белгия и е на 54 години. Загубата на семейния бизнес и грижите за петте ѝ деца като самотна майка я тласкат към бедността.

Тя изпитва съжаление, че бедността е засегнала живота и възможностите пред децата ѝ.

 

Имах много лоши преживявания в училище. Децата в неравностойно положение бяха често дискриминирани и тормозени. Това оставя отпечатък върху детството ти, незаличими следи. Тези следи могат да попречат на бъдещото ти развитие. 

Женевиев Берт, майка на пет деца

По данни на Евростат през 2022 г., 22% от европейското население е било изложено на риск от бедност или социално изключване, като това число остава постоянно. В Румъния 34,4% от хората живеят под прага на бедност.

В годишния доклад на Европейската мрежа за борба с бедността се посочва, че социалното явление при жените е породено от ниското заплащане и грижите за социално слаби лица. Това принуждава жените да приемат временни трудови договори или договори на непълно работно време.

Карлос Сосиас, председател на Европейската мрежа за борба с бедността, казва, че мерките за преодоляване на разликите между половете трябва да надхвърлят обхвата на сегашните политики за защита.

 

Важен елемент е данъчното облагане на семействата с един родител. Повече от 80% от тези семейства се състоят от един родител, на когото се дължи издръжка за дете. Трябва да обърнем внимание на това. Фискалните политики и политиките за съгласуване са от съществено значение, за да можем да действаме спрямо тях. Нуждаем се от такива политики, които да позволяват отпадането на някои данъци, за да се подкрепят семействата в най-уязвимо положение. 

Карлос Сосиас - Европейската мрежа за борба с бедността

Докладът предупреждава, че повишаването на цените на жилищата и високата инфлация са утежнили полошението при най-уязвимите групи, включително младите хора и тези с ниско образование.