Политика

Декларация на ГЕРБ-СДС за края на парламента: Не можете да победите собствения си народ

От Euronews България Euronews България
Screenshot 2022 07 29 153838 Снимка: ПП ГЕРБ

47-ото Народно събрание се закри официално и остава в историята. То бе разпуснато от временно изпълняващия длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов. Преди закриването на заседанието партиите изчетоха своите финални декларации. Публикуваме декларациите без редакторска намеса.

 

Декларация на ГЕРБ-СДС: 

 

Уважаеми господин председател, 

Уважаеми колеги, 

47-то Народно събрание приключва своята работа. Правителството на четворната коалиция издържа шест месеца преди да настъпи неизбежния й разпад. Първото излъчено с парламентарно мнозинство правителство, издържало 6 месеца и първото, свалено с вот на недоверие. 

Какво оставя след себе си това управление?! Ясното и недвусмислено - А-отборът доказано са аматьори. 

Тълпата може да се управлява с СМС-и, но тълпата не може да управлява. 

Аматьорите оставят разбити държавни институции, развихрила се шуробаджанащина, корупционни схеми, парапети, бухалки, дамаджани, опостушен парламентаризъм зад решетки, брутално потъпкване на правовия ред и нулева толерантност към Конституцията. 

То оставя енергийна криза, липса на основни енергийни ресурси, липса на алтернативни доставки на газ, плашещи цени на електроенергията и горивата. Полуфалирали държавни предприятия за доставка на енергия. Разбити вериги за доставки. Посредници, инсталирани умишлено, за да се използва целенасочено създадената енергийна криза и да се изстискват и последните пари на българските предприятия и на българските граждани. 

Оставят енергиен колапс. 

Енергийната криза води след себе си икономическа криза. Ако не се овладее спешно енергийната криза, знаете много добре какво следва. Следва икономически колапс с масови фалити на предприятия и хиляди безработни хора на улицата. След икономическия колапс ще последва колапс на социалните системи. 

Наред с това правителството на Кирил Петков оставя нанесените на външнополитическия имидж на България щети, които тепърва ще бъдат изчислявани, а поправянето на последиците ще отнеме години. Да споменем само многократното връщане на Плана за възстановяване и устойчивост и дискредитирането ни пред Европейската комисия в Брюксел. Срамните гърчове с военната помощ за Украйна. Двойната политика по отношение на Република Северна Македония. Спекулативното ангажиране на авторитета на наши външни партньори във вътрешнополитически интриги и корупционни 

схеми. Обидните за достойнството на държавата ни воаяжи на премиера и неговите сътруднички в чужбина за по една вечеря. Години ще са необходими, за да се измие този външнополитически резил и да се възстанови поне малко достойнството на страната ни, което Кирил Петков така безмилостно унищожаваше. 

Никоя от тези кризи обаче нямаше да се разрази в такъв мащаб, ако над всички тях не беше се извисила ужасната политическата криза, в която страната ни беше хвърлена преди две години. Тази криза започна, когато Вие под юмрука решихте, че ще обявявате война на политическа партия ГЕРБ, а партия ГЕРБ трябва да бъде заличена от политическата карта на България. 

Преживяхме всичко - омразата, внушението, обидите, чегъртането, арестите. Но кой и с какви думи Ви убеди, натисна, смс ли ви написа?! Кой? - че трябва да се изправите срещу 650 000 български граждани и да ги мразите? Ще се опитате ли да си припомните кои са тези лица, които са Ви нашепвали как трябва да мразите партия ГЕРБ, да мразите нейните членове, да искате да чегъртате и унищожавате всеки? 

Ще си припомните ли, кой Ви е внушавал думите, с които трябва да ни обиждате, да ни хулите, да ни клеветите от тази трибуна? И най-важнот,. видяхте ли как омразата към нас прерасна в омраза помежду Ви? В омраза на всеки срещу всеки. Усетихте ли, видяхте ли, как тя Ви разяде отвътре? Почувствахте ли нейната опустошителна сила, която изпепели Вашето мнозинство и Вашето правителство? Не опозицията, омразата Ви довърши! Ако не осъзнаете, че това е истинския Ви проблем – омразата Ви – тя ще ви досъсипе! 

Но не това е нашето удовлетворение! 

Нашето удовлетворение ни го даде съдебната система на България, като не допусна беззаконието да властва. 

Нашето удовлетворение ни го даде Конституционният съд и онези съдилища, които отменяха и обявяваха за противозаконни последователно актовете на правителството на Кирил Петков. В правовата държава по-голямо унижение и по-голямо наказание, но и по-категорична оценка за едно правителство няма. 

ГЕРБ устоя на всички удари и в момента е много по-силна, по-сплотена и по-мотивирана да помогне на обществото ни и на България да се измъкнем от тази ужасна ситуация, в която се намираме. Благодарим на стотиците хиляди членове и симпатизанти на ГЕРБ, които въпреки чудовищния натиск, на който бяха подложени, не загубиха вяра в нас и ни даваха силата, която имаме. Заради тях, заради стотиците хиляди наши гласоподаватели, ние не се огънахме и не се пречупихме. Ако се питате какво е мотивирало нашето поведение в 47-то Народно събрание, то отговорът на този въпрос трябва да е очевиден. С всяко наше действие тук, в парламента, ние връщахме себеуважението на нашите избиратели и уважението към политическа партия ГЕРБ. От тази трибуна днес искам да се обърна към нашите избиратели и да им кажа: 

Приятели, благодаря Ви за силата, която ни дадохте! 

Ние не Ви предадохме! Няма да Ви предадем и занапред! 

Няма да предадем България! 

На изборите през октомври подкрепете мощно ГЕРБ! Нека ги бием с техните машини! Ние Ви обещаваме, че ще се гордеете с Вашия избор и ще се гордеете с това, което заедно ще направим за България! Благодаря Ви от името на 59-те народни представители на парламентарна група на ГЕРБ-СДС, които се борихме с всички сили за това България да остане свободна, демократична и правова държава. Успяхме благодарение на Вас и заради Вас, и пак заради Вас и заедно с Вас ще успеем и следващия път! 

В следващото 48-мо Народно събрание, ако ГЕРБ-СДС ще трябва да съставя правителство, ще Ви покажем как се работи заедно за доброто бъдеще на България и за нейното достойно място в семейството на европейските народи. В следващото Народно събрание ние ще сме тук и на тези от Вас, които народът ще прецени да върне отново в тази зала, ще покажем как се работи за целите, които сме си поставили. Защото такава ще е народната воля, а народната воля е свята. Урокът на последната една година и половина е, че който се изправи срещу народната воля, ходи на предсрочни парламентарни избори. Надявам се до октомври да сте осмислили как се докарахте до тук, да приемете най-после, че народът ни е мъдър и да се съгласите, че неговата воля е Божия воля. И когато народът отново ви каже, че предпочита в управлението на страната да участва ГЕРБ, да се отнесете с разбиране към това послание и да го приемете. 

Нашият, а надявам се и Вашият общ интерес, е България да е спокойна, свободна и развита страна, а ние българите, независимо какви политически възгледи изповядваме, да живеем в разбирателство, толерантност, да сме солидарни, да си помагаме да преодоляваме кризите и да вървим заедно напред. Помислете си още веднъж, не можете да победите собствения си народ! 

Успех на всички! 

Бъдете здрави, разумни и толерантни! 

Бог да пази България!