Икономика

Петков: Интерконекторът с Гърция ще е с акт 16 до края на август

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Интерконекторът Гърция-България вече има Акт 14. Проектната компания е поела ангажимент да подсигури Акт 15 и Акт 16 в рамките на следващите 4 седмици до края на месец август. Цената на газа пада допълнително в момента, когато има Акт 16.

Това заяви министър-председателят в оставка Кирил Петков, който представи пред медиите в Министерски съвет ситуацията около развитието на газовата връзка, предаде БГНЕС.

Ползите от интерконектора с Гърция ще се усетят от всеки български гражданин и това ще се отрази пряко на цената на живота на хората точно, когато идва зимата, заяви Кирил Петков.

В последните 12 години бяхме свидетели на нежеланието да не се финализира този проект. Така наречените евроатлантици скрито са работили в интерес на „Газпром”, заяви Петков, обръщайки се към ГЕРБ.

Нашето правителство доказа, че този проект може да бъде довършен за 6 месеца, подчерта Петков и добави, че ако в следващия месец не се стигне до Акт 16, ще означава, че отново сме се върнали в годините, когато националният интерес не е водещ.