Свят

Корабът "Св. св. Кирил и Методий" се връща от експедицията си до Антарктида

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

След 5-месечна мисия в Антарктида днес Варна ще посрещне Военния научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий". С акостирането му успешно завършва и последният етап на 32-рата българска експедиция на Ледения континент, ръководена от професор Христо Пимпирев.

Адмирал Боян Медникаров, началник на висшето военно-морско училище Никола Вапцаров във Варна разказа в ефира на „Добро утро, Европа“, че най-важната задача, която е стояла пред екипа тази година е било логистичното осигуряване на българската полярна база. Така до Антарктида са превозени над 120 тона товари, разказа още той.

Осигурено е било и провеждането на четири научноизследователски проекта.

Тук става дума за едно много далечно плаване, което е свързано със своите рискови моменти, традиционно те започват и завършват с преминаването през опасни от пиратски действия зони край бреговете на Африка. Може би най-значимите моменти бяха свързани с оказването на помощ на бедстващата яхта под испански флаг, която в новогодишната нощ правеше преход към Антарктида и подаде сигнал за бедствие.

Така по думите на адмирал Боян Медникаров нашият научноизследователски кораб е определен за координатор в операцията по търсене и спасяване, той е ескортирал яхтата до безопасни води и по този начин е бил спасен животът на екипажа ѝ.

Целия разговор вижте във видеото.