Свят

"Хаванският синдром": Москва отрече да има нещо общо с мистериозното заболяване

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Съвместно разследване на The Insider, Der Spiegel и CBS е стигнало до заключението, че "хаванският синдром", който представлява мистериозното заболяване, което засегна американски дипломати през последните години и което може да причини мозъчни увреждания, може да е свързано с използването на звукови оръжия от руските тайни служби срещу тези служители. За говорителя на Кремъл Дмитрий Песков историята не е нова. Не за първи път "хаванският синдром" се свързва с Русия, но той отрича обвиненията.

Никой никога не е публикувал или показвал убедителни доказателства за тези неоснователни обвинения. Всичко това не е нищо повече от безпочвени, необосновани обвинения от страна на медиите.

Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин

Кубинското правителство реагира на съобщението за нови случаи. Мишел Валдес-Соса, която директор на Кубинския център по неврология и фактически говорител на кубинското правителство по въпроса, отхвърли информацията, като заяви, че тя не предоставя нови доказателства. Тя говори конкретно за случаите, които са регистрирани в Куба. Валдес-Соса не оспорва факта, че дипломатите се разболяват, но предполага, че много от случаите се състоят от обикновени заболявания, които погрешно се приписват на предполагаемия феномен поради голямото обществено внимание.

Смятам, че това предполагаемо журналистическо разследване не предоставя сериозни елементи, особено че има ново заболяване, причинено от оръжие с мистериозна енергия, а също и че дипломатите, които са били в Куба, също са били атакувани.

Мишел Валдес-Соса, кубински невролог

Синдромът, произхода му и потенциалната опасност все още се разследват. В миналото американските власти твърдяха, че е малко вероятно чужда сила да е отговорна за тези симптоми, но в доклада за "аномалните здравни инциденти", публикуван миналата година, не бяха посочени и евентуалните възможни причини за този проблем. Името на явлението произлиза от столицата на Куба, където се смята, че е открит първият случай през 2016 г., но новото разследване предполага, че това може да е станало през 2014 г., и то в Германия.