Добро Утро, Европа

Последен работен ден на 47-то Народно събрание

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

"Залата е пълна в официалния последен ден на това Народно събрание". С тези думи изпълняващият длъжността председател на парламента Мирослав Иванов откри днешното последно пленарно заседание. В залата се регистрираха 132 народни представители.
Десислава Атанасова (ПГ на ГЕРБ-СДС) предложи разместване на програмата, отпадане на парламентарния контрол, а последният един час от заседанието да бъде посветен на обръщения за края на работата на 47-ото Народно събрание. 
Народните представители гласуваха със 194 гласа „за“, 8 – против, а 14 се въздържаха. Така предложението на Атанасова бе прието от парламентарните групи на „Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Възраждане“. Никой от независимите народни представители не подкрепи предложението.

Парламентът ще обсъди на първо четене два законопроекта за промени в Закона за обществените поръчки, предвижда програмата на Народното събрание

Единият законопроект е на Ивайло Мирчев ("Демократична България") и група народни представители, другият е на трима депутати от "Продължаваме Промяната" - Настимир Ананиев, Богомил Петков и Юлия Иванова. Измененията са първа точка в предвидения дневен ред за днес. 
Със законопроекта на Ивайло Мирчев и група народни представители се цели осигуряването на финансова независимост на проектанта и строителния надзор от строителя.
Предлага се прецизиране на случаите, в които инвестиционното проектиране и строителството могат да се изпълняват чрез инженеринг, за да се гарантира независимост между различните участници в строителния процес при реализиране на общински и държавни обекти. Според вносителите водещата роля на строителя като участник в обществени поръчки му дава преимущество пред проектанта и строителния надзор, а чрез финансовата независимост на проектанта и на упражняващия строителен надзор от строителя ще се постигне изготвянето на по-качествени проекти и по-обективен контрол върху изпълнението на строителните дейности.
Със законопроекта на "Продължаваме Промяната" (ПП) се цели преодоляване на инфлационния риск. Епидемичната обстановка, нарушените канали на доставка на суровини и военният конфликт между Руската федерация и Украйна са причина за инфлационния процес, посочват вносителите. Промените създават правна възможност за изменение цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация и обхваща изпълнени и предстоящи дейности с предмет строителство, ремонт, реконструкция, модернизация, доставки и услуги. Предвижда се индексацията на цените по договорите да се извърши по методика, одобрена от Министерския съвет. 
В общественото обсъждане на промените, предложени от ПП, са участвали от Агенцията по обществени поръчки, Националното сдружение на общините в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и Камарата на архитектите в България. Участниците в дебата единодушно изразиха пълната си подкрепа към законопроекта, като посочиха, че предложенията са наложителни, се казва в доклада на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси.