Анализатор: Горивата може да станат над 4-4.50 лв. за литър

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Въпреки че Щатите не искат да си го признаят, са в рецесия. Можем да кажем, че освен в рецесия, американската икономика изпада и в стагфлация, защото инфлацията е в процент доста над този, който централните банкери целят.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria анализаторът Преслав Райков.

Щатската икономика сама се вкарва в тези процеси с повишаването на лихвените проценти. Това е инициирано от федералния резерв, за да може да се охлади икономиката и така да се пробва да се охлади инфлацията. През последния месец не видяхме такова охлаждане, инфлацията нарасна с още 1% на месечна база, каза Райков.

Според него, случващото се в САЩ има голяма връзка със случващото се в Европа. Съвсем наскоро Световната банка и Валутният фонд ревизираха световните прогнози за икономически растеж и то сериозно в негативна посока. Ситуацията в Европа е още по-притеснителна. Една от причините е газовата криза, защото в последните 15-20 г. Европа не е направила истинска диверсификация на газа. Тя все повече губи своята конкурентоспособност спрямо света – Щатите и Китай.

 

Европейската икономика може да изпадне в тежка рецесия за много дълъг период

Сравнено с щатската икономика, която вероятно от края на 2023 г. ще започне обратния процес – да сваля лихвите, за да си подкрепи икономиката, тогава европейската икономика ще се намира може би в най-тежкия си момент и конкурентоспособността на европейските компании спрямо щатските ще бъде доста драстично изоставаща, каза анализаторът.

По думите му, България следва този европейски тренд.

За първото полугодие на 22-ра българската икономика се справя доста добре. Бизнесът се адаптира много бързо и ефективно към ситуацията в Украйна. Въпросът е, че прогнозите за глобална рецесия в Европа, Щатите и Китай, където растежа е под 5%, което е много силен индикатор, вещаят България да последва тези процеси. Може би след края на 2022 г. икономическият растеж у нас ще спадне до 2%, а може би и по-надолу, ако войната в Украйна не се развива в позитивна линия.

Решението на правителството да не внася руски петрол може да доведе до цени от 4-4.50 лв. за литър, което ще е катастрофа и ще породи много голям социален натиск. Това ще е доста лош старт за следващото правителство, допълни Райков.