България

Трети ден протести на пътните строители

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Трети ден протести на пътните строители в страната заради неизплатени пари за извършена дейност и с настояване за индексация по договорите.

За кратко вчера отново бяха  блокирани 20 ключови пътни отсечки в страната. В София демонстрантите издигнаха палатков лагер зад Народното събрание и го нарекоха "Обучителен център за управляващи". Депутатите от "Има такъв народ", водени от председателя на парламентарната им група Тошко Йорданов, посъветваха протестиращите да отидат  пред Министерството на финансите, защото проблемът им е там.  Протестиращите настояват държавата да им изплати 720 млн. лв. за извършена дейност.

Работниците казват, че не са получавали заплати от 3 месеца

Очаква се парламентарната комисия по регионална политика да проведе извънредно заседание. Липса на кворум провали вчерашното. Председателят ѝ Настимир Ананиев посъветва пътните фирми да протестират пред централите на ГЕРБ и ДПС, тъй като техните депутати не са присъствали на заседанието заедно с тези от "Възраждане".

Единствената точка в дневния ред на проваленото заседание беше удължаването на срока на договорите за текущ ремонт и поддържане на пътища след 30 септември, определен с решение на Народното събрание от 20 април.

По-рано пътните фирми обявиха, че единственото, което очакват от този парламент до разпускането му, е да приеме промените в Закона за обществените поръчки, за да бъдат индексирани договорите заради високите цени на строителните материали, както и прехвърлянето на плащанията за дължимото до момента към изпълнителната власт.

Заместник-председателят на Управителния съвет на Браншовата камара "Пътища" инженер Живко Недев подчерта, че не само 21 на сто от фирмите са "изрядни", както твърди депутатът Ананиев, а становището на ДНСК определя 97 % от тях за такива.