Европа

След повече от година в руски затвор: Ще бъде ли освободен скоро журналистът Еван Гершкович?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Evan Gershkovich Rusia Russia AP Еван Гершкович. Снимка: AP

За американският журналист Еван Гершкович явяванията в московските съдилища през последната година не са необичайни. Обвинен в шпионаж срещу Руската Федерация, той беше задържан миналата година и оттогава се намира в затворът в Лефортово. Съдебните заседания винаги са закрити. Жалбите му също се отхвърлят, а престоят му зад решетките винаги се удължава. А сега му е наредено да остане в затвора поне до 30 юни в очакване на съдебния процес - това е петото удължаване на задържането му. Гершкович бе арестуван по време на командировка за The Wall Street Journal в град Екатеринбург в Уралските планини. Федералната служба за сигурност твърди, че той е действал по заповед на САЩ за събиране на държавни тайни, но не предоставя доказателства в подкрепа на обвинението. Списанието и правителството на САЩ отричат обвиненията.

Това е първият случай, в който журналист, чуждестранен кореспондент, акредитиран от руското външно министерство, е арестуван в Русия. Такова нещо не се е случвало от Студената Война насам.

Полина Иванова, репортер от Financial Times

Администрацията на Байдън иска освобождаването на Гершкович, който е заплашен от 20 години затвор. Министерството на външните работи на Русия заяви, че би обмислило размяна на затворници, но само след произнасяне на присъда по процеса срещу него, който все още не е започнал. Президентът Владимир Путин намекна, че би бил готов да го замени с руски гражданин в Германия, който отговаря на описанието на Вадим Красиков. Той излежава животна присъда в Берлин за убийство през 2019.

Властите в САЩ бяха направили предложение за размяна на Гершкович миналата година, което беше отхвърлено от Русия.

Обвиненията срещу Еван са категорично неверни. Те не са различно тълкуване на обстоятелствата. Те са измислица.

Лин Трейси, посланик на САЩ в Русия

Приятелите на Гершкович сега са сред най-яростните застъпници за освобождаването му. Те отбелязват, че преговорите за размяната се водят на фона на много "трескава" обстановка. Това включва напрежението със Запада във връзка с войната в Украйна, неотдавнашното нападение срещу концертна зала в Москва и президентските избори в САЩ.

Въпреки това те се надяват, че 2024 г. може да е годината, в която Гершкович най-накрая ще бъде освободен.