Политика

Петков настоя за форсиране на процедурата за служебната власт

От Euronews България Euronews България
Kiril Petkov PPDB BGNES

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков настоя държавният глава да ускори възможно най-много процедурата по назначаване на служебен кабинет, така че предсрочните парламентарни избори да съвпаднат с европейските, което щяло да спеси на бюджета 100 млн. лв.

Петков отхвърли предложението на ГЕРБ да обсъдят предварително конкретна фигура за служебен премиер, която да препоръчат на президента Радев.

"Всеки трябва да си поеме отговорността по конституция. Президентът - в момента е негов ред", посочи Петков.

"Гледайки различните варианти за премиери - нещото, което ни притеснява и трябва да променим, е, че в тези институции не трябва да има ярки политически лица. Това беше борбата - да направим всички тези институции, които в момента са политически, с експерти и независими", допълни той.

По думите му ПП-ДБ ще се противопостави на евентуални опити за попълване на състава на регулаторите в предизборна обстановка.

"Не съм съгласен с това, че сега като е мътна водата, преди изборите, да се опитаме регулаторите на бърза ръка да ги направят. Договорът беше за ясна и прозрачна процедура. От наша гледна точка няма да стане в мътна вода риба да се лови", каза Петков.