Политика

Меморандумът с Gemcorp е неангажиращ за страната ни, потвърди Александър Николов

От Euronews България Euronews България

Завърши заседанието на временната комисия по установяването на факти и обстоятелства около подписания на 23.03.2022 г. меморандум между България и Gemcorp/IP3 Corporation.

Според енергийния министър в оставка този меморандум е неангажиращ документи и чисто юридически няма как да има последствия върху България, бидейки прекратен преждевременно.

По думите на Николов, водещата страна в този меморандум не е Gemcorp, а IP3 Corporation, която е техническа фирма и е трябвало да достави техническата апаратура при сключването на договор за потенциални инвестиции, свързани с ядрената и чиста енергия, както и поддръжката на ключова енергийна инфраструктура в България.

Gemcorp е фирмата, която е трябвало да представи финансова структура на подобен тип сделка и съответно да осигури финансиране на самите инвестиции, става ясно още от изслушването на Александър Николов.

На въпрос на екипа на Euronews Bulgaria дали са верни твърденията, че „Булгаргаз“ са пред технически фалит, Николов отговори, че сдружението

След заседанието на комисията енергийният министър в оставка отговаря на въпроси на журналисти, като на въпрос на екипа на Euronews Bulgaria дали са верни твърденията на депутата от ГЕРБ-СДС Делян Добрев за това, че „Булгаргаз“ е пред технически фалит, Николов отхвърли твърденията и поясни, че целта на срещата на ръководството на дружеството с него и премиера в оставка Кирил Петков е била да се обсъдят потенциални дългосрочни договори за доставка на енергийни ресурси и евентуалните капитали, които ще са необходими за подписването на подобен тип договори.