Политика

Политолог: Готви ли се нова патерица на ГЕРБ в следващия парламент?

От Euronews България Euronews България

Готви ли се нова патерица на ГЕРБ в следващия парламент в лицето на евентуална коалиция между „Има такъв народ“ и ВМРО? 

Това попита в студиото на Euronews PrimeTime политологът доц. Петър Чолаков.

По думите му, при подобен вариант не е изключено ИТН да преминат бариерата от 4% за влизането в парламента.

„ИТН се оказа, че работиха много трудно с „Продължаваме промяната“, но последните няколко седмици демонстрират чудесно ниво на разбирателство с ГЕРБ, Възраждане и ДПС“, отбеляза доц. Чолаков и даде за примери свалянето на Никола Минчев от поста председател на Народното събрание и връщането на Иван Иванов за председател на КЕВР.

„Не бих казал, че президентът бърза да управлява“, посочи доц. Чолаков.

„Фактически се видя, че това което имаме като конфигурации на интереси общо взето се изчерпа от тази гледна точка мисля, че е логично да се върви към сценария, за който говоря от няколко месеца, че се задава на хоризонта – служебно правителство и предсрочни избори“, каза той.

Политологът отбеляза, че Румен Радев атакува за пореден път енергийната политика на правителството, като по думите му едно от възможните обяснения е, че служеното правителство ще търси затопляне на отношенията с „Газпром“.

Посланията, които ще отправи служебното правителство ще покаже какъв е Румен Радев днес – какви са политическите му приоритети и интереси.

Доц. Петър Чолаков, политолог

По думите му при ПП виждаме много различен облик спрямо първоначалния, който е бил на проект на двата стола, защото много от техните избиратели са припознавали в тях креатура на президента Радев.

„Президентът играе на двата стола между Брюксел и Кремъл и се опитва да играе тази стратегия и сега“, смята политологът.

Доц. Чолаков е на мнението, че Кирил Петков и ПП са преминали твърдо в евроатлантическия лагер с посланията, които отправят в последните 2-3 месеца.

„Все по-твърдо и по-твърдо говорят“, коментира политологът.

Според доц. Чолаков войната в Украйна ни помага да разберем кой кой е в българската политика и конкретно за президента Радев.

Доцентът коментира, че в това отношение БСП също играят двойна игра.

Публична тайна е, че Корнелия Нинова е знаела за това, че се изпраща българско оръжие и просто се разиграва една сценка основно за избирателите на БСП.

Доц. Петър Чолаков, политолог

Той подчерта, че към момента ПП повишават своята подкрепа, но това са само временни електорални нагласи.

„Резултатите от предсрочните избори ще ни покажат, дали „Продължаваме промяната“ са си направили добре сметката или не“, посочи доц. Чолаков.

По неговите думи дали коалиция на ДБ и ПП би била успешна е изцяло в сферата на спекулациите.

„Някой би поставил следния въпрос – всъщност има ли смисъл изобщо от съществуването на формация като „Демократична България“, каза още политологът и подчерта, че обединението имат по-голям интерес да работят с ПП, отколкото обратното.

Външната политика и енергетиката ще играят изключително голяма роля в предизборната кампания, прогнозира доц. Чолаков.

Целия разговор вижте във видеото.