Свят

Властите в исландския град Гриндавик строят бариери, за да се справят с лавата от изригващия вулкан

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Vulcano Iceland AP Снимка: AP архив

Продължава да излиза лава от вулкана, намиращ се близо до исландския град Гриндавик. От декември насам той изригва многократно, като лавата му се стича в близка кариера. На място се събират материали за създаване на защитни бариери, които да спрат разтопената, от изригването скала, да се насочи към града. В крайбрежното населено място в момента живеят около 3800 души. Той се намира на около 50 км югозападно от исландската столица Рейкявик. 

Просто трябва да изчакаме и да видим дали това ще продължи няколко дни или седмици. Това може да е място, където ще дойде още лава, а то е доста дълбоко и вероятно може да поеме голямо количество, преди да се спусне по-надолу на юг към града и бариерите..

Айнар Лагарин Ларусон, член на екипа за търсене и спасяване

През седмиците след първото изригване на 18 декември около града, геотермалната електроцентрала и геотермалния курорт "Синята лагуна" бяха изградени защитни стени с надеждата да се насочи лавата далеч от общината. След второто изригване през януари стените спряха част от потока, но няколко сгради бяха погълнати от лавата. В Исландия, която се намира над вулканична гореща точка в Северния Атлантически океан, редовно има изригвания и страната има голям опит в справянето с тях.