Свят

Принцеса Кейт се лекува от рак

От Euronews България Euronews България
Kate Midelton AP Снимка: AP

Кейт, принцесата на Уелс, обяви във видеообръщение, че има рак и се подлага на химиотерапия, предадоха световните осведомителни агенции.

Видеообръщението дойде след седмици на спекулации, разпространявани в социалните медии, относно нейното местонахождение и здравословно състояние, след като през януари беше хоспитализирана за

"Добре съм... ставам по-силна“, каза Кейт. Британската принцеса заяви, че откриването на рака, след успешна коремна операция през януари, е било "огромен шок".

Белият дом пожела на Катрин "пълно възстановяване след ужасната новина за нейната диагноза."

„Всички ние току-що научихме ужасната новина. Нашите мисли са с херцогинята на Кеймбридж и нейното семейство“, каза прессекретарят Карин Жан-Пиер.

Премиерът на Великобритания Риши Сунак пожела на принцеса Кейт „пълно и бързо“ възстановяване. Той я похвали за смелостта ѝ да направи изявлението и каза, че има "любовта и подкрепата на цялата страна, докато продължава възстановяването си".

42-годишната принцеса не разкри точното естество на рака, но описа последните няколко месеца, откакто влезе в болница, като "невероятно трудни" за нея и семейството ѝ.

„През януари претърпях тежка коремна операция в Лондон и по това време се смяташе, че състоянието ми не е раково“, добави тя във видео изявление, заснето по-рано в замъка Уиндзор.

„Операцията беше успешна, но изследванията след операцията показаха наличие на рак. Затова моят медицински екип ме посъветва да се подложа на курс на превантивна химиотерапия и сега съм в ранните етапи на това лечение", добави Кейт.

Отсъствие

Кейт - една от най-фотографираните жени в света, е централна фигура в кралското семейство и се омъжи за принц Уилям, 41 г., който е наследник на трона, през 2011 г.

Двойката има три деца - принц Джордж на 10 години, принцеса Шарлот на 8 години и петгодишният принц Луис.

Кейт каза, че е отнело време да обясни ситуацията на децата си „и да ги увери, че ще се оправя“.

„Както им казах; аз съм добре и ставам по-силна всеки ден, като се фокусирам върху нещата, които ще ми помогнат да се излекувам; в моя ум, тяло и дух“, добави тя.

Уилям, Кейт и тяхното младо семейство са възприемани като модерното лице на древната институция и ключът към нейното бъдеще.

За последен път тя беше видяна на публичен ангажимент на 25 декември, когато се присъедини към своя тъст крал Чарлз III и други висши кралски особи на църковна служба на Коледа.

Нейният офис в двореца Кенсингтън обяви на 17 януари, че я очакват до две седмици в болница и няколко месеца възстановяване след успешна коремна операция.

Очакваше се тя да бъде готова да се върне към обществените задължения до след Великден на 31 март.

Кралските служители тогава не разкриха точното естество на нейното състояние, но казаха, че не е свързано с рак.