Европа

Държавници и експерти от Европа и света призоваха за развитие на ядрената енергия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В сенките на масивен паметник, посветен на ядрената енергия, над 30 лидери и делегации от цял свят подкрепиха идеята този вид енергия да се използва в постигането на голямата цел за въглеродна неутралност, като същевременно се даде шанс на повече страни за енергийна независимост.

Министър-председателят на България очерта заплахата, която представлява непредизвиканата агресия на Русия срещу Украйна.

Ядрената енергия играе важна роля за осигуряването на националната, регионалната и глобалната енергийна сигурност. Тя е ключов елемент в постигането на целите на Европейския съюз за намаляване на емисиите на парникови газове и придвижване на въглеродно неутрална икономика.

Николай Денков – премиер на Република България

„Това са също сред основните приоритети на моята страна България. Безопасността и сигурността на ядрените съоръжения са основен фактор за развитието на ядрената енергия. Непровокираната и неоправдана война на Русия срещу Украйна представлява най-сериозната заплаха за безопасността и сигурността на нашите страни“, добави Денков.

„Незаконното завладяване на Запорожката атомна електроцентрала от Русия доведе до безпрецедентни нарушения на ядрената безопасност, които застрашават Украйна и по-широкия Европейски регион“, каза още той.

Подобна среща на върха би била немислима преди десетилетие след аварията в ядрената централа Фукушима в Япония, но затоплящата се планета, което създава необходимост от постепенен отказ от изкопаемите горива, и войната в Украйна, разкриваща зависимостта от Русия, обърнаха нещата през последните пет години.

Директорът на Международната агенция за енергия настоя за по-бързо нарастване на настоящия ядрен капацитет.

Трябва да направим всичко възможно, за да увеличим настоящия ядрен капацитет, който в момента е под 10% от световното производство на електроенергия. Мога да ви кажа, че без подкрепата на ядрената енергия нямаме шанс да постигнем нашите климатични цели в срок.

Фатих Бирол – изпълнителен директор на Международната агенция за енергия

Еднодневната среща се провежда до Атомиума, висока 102 метра конструкция от девет железни атома, чиято цел е да насърчи мирното използване на ядрената енергия.

Изграждането на ядрени централи отнема много време и проектите често са помрачени от големи разходи и превишаване на сроковете.

Срещата в Брюксел е предвидена като сесия за стратегическо планиране, без да се очаква някакъв практически резултат.