Политика

Доц. Борислав Цеков: Има дефицит на нормален политически диалог

От Тоня Стоянович Тоня Стоянович Репортер

От конституционна гледна точка, няма пречка в проектокабинета „Габриел“ да са включени хора, които не са дали съгласие да бъдат вътре. Проблемът е политически.

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime докторът по конституционно право доц. Борислав Цеков.

„Проблемът е на дефицита на нормален политически диалог и на едни цивилизовани политически преговори“, посочи доц. Цеков.

Властта на президента в рамките на тази процедура е, след като излъченият от най-голямата парламентарна група е заявил волята, че има готовност да сформира правителство, държавният глава да издаде указ, с който предлага на парламента да го избере

доц. Борислав Цеков, конституционалист

„Неслучайно в парламента има две гласувания. Първо се избира министър-председател и едва тогава по негово предложение – структура и състав“, подчерта доц. Цеков.

Така че са оставени достатъчно възможности да се овладее динамиката на един политически процес, но онова, което оставя лошия вкус, е наистина липсата на нормален диалог между преговарящите партньори.

доц. Борислав Цеков, конституционалист

„Ние виждаме, че това е едно сражение. По един примитивен начин общуват помежду си, замерят се с обиди. Довчера бяха евроатлантически партньори, днес този бил лице на мафията, онзи я лъжел, без да му мигна окото. Разбирате, че този примитивен диалог е срамен за държавата“, каза доц. Цеков.

„От конституционно гледище от указа на президента до гласуването в парламента, в случая Мария Габриел може да предлага структурни или персонални корекции в този първоначален проектосъстав, който е обявила“, подчерта конституционалистът.


Целия разговор вижте във видеото.