Свят

Федералният апелативен съд на САЩ замрази спорния имиграционен закон на Тексас

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Федералният апелативен съд на Съединените щати замрази спорния имиграционен закон на Тексас, който е един от най-строгите закони от този вид, приемани от американски щат в наши дни. Решението бе взето само няколко часа, след като Върховният съд разреши мярката да влезе в сила в очакване на обжалване. Тя ще позволи на служителите в щата да задържат и преследват нелегалните мигранти.

Администрацията на Байдън оспори закона, като го нарече противоконституционен. Решението за замразяването му е последното от поредица ходове, които определят съдбата му. Ако той отново влезе в сила, това ще отбележи значителна промяна в начина на прилагане на имиграционните закони, тъй като досега съдилищата постановяваха, че само федералното правителство може да ги прилага.

 

Консервативното мнозинство, което разреши законът да влезе в сила, не коментира основната конституционност на тексаския закон. Двама от съдиите, които гласуваха за отмяната на спирането, предположиха, че гласовете им са били по-скоро за техническите аспекти на процеса на обжалване, отколкото за основната същност на делото.

Линдзи Уайтхърст, Associated Press

Незаконното преминаване на границата на Съединените щати само по себе си е федерално престъпление, но нарушенията обикновено се разглеждат като граждански дела от системата на имиграционните съдилища. Съгласно новия закон наказанията за незаконно влизане или повторно влизане в Тексас варират до 20 години затвор.

Докато законът действаше за кратко, Мексико заяви, че отказа да приеме всички депортирани лица. Те също определиха закона като "антиимигрантски" и предупредиха, че той ще усложни отношенията с Вашингтон. В исторически план федералното правителство е създавало закони и разпоредби относно имиграцията, въпреки че Конституцията на Съединените щати не му предоставя изрично тези правомощия. Освен това федералното правителство е това, което преговаря за договори и споразумения с други държави. Законът на Тексас беше подписан през декември и първоначално трябваше да влезе в сила на 5 март.