Свят

Николай Свинаров: Съчетаването на глобализация и демокрация представлява сериозна трудност

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Само след няколко дни ще отбележим 20 години от влизането на България в Северно-атлантическия алианс. За това време в света по отношение на сигурността настъпиха огромни промени - за съжаление в отрицателна насока. Тези въпроси коментира бившият военен министър Николай Свинаров.


„Как се стигна дотук? С борбата за надмощие между два свята, единият от които не си признава, че вече го няма и иска да бъде възстановен. Другият свят, който се опитва да налага демокрацията, трудно премерва своите възможности, както по брой държави, така и по териториално разпределение. Това са процеси, които трудно се управляват“, смята Свинаров.

 

Глобализацията се оказа не по-лесно нещо от демокрацията. Съчетаването на двете вече представлява сериозна трудност. И трудността продължава – дай Боже, да намери позитивна реализация.

„За 20 години членство на България в НАТО нашата система за сигурност и отбрана се разви съобразно възможностите и ресурсната обезпеченост. Мисля, че всяко едно правителство е успяло да направи нещо, но това е една много минимална част от необходимото“, изрази мнение бившият военен министър.

 

Цялото интервю вижте във видеото.