Политика

За да има правителство: Борисов поиска от ПП-ДБ да се извинят на Габриел (Допълнена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

„Призовавам колегите от ПП-ДБ да се извинят – и на ГЕРБ, но преди всичко на Мария Габриел. Аз винаги съм казвал – подкрепям конституционната реформа на Христо Иванов. Винаги.“

Това каза на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му, "има път назад" към преговорите за правителство.

„Вчера, когато призоваха президента да си изтегли указа, аз разбрах, че те дори не познават това, което сме правили. Защото президентът издава указ само за министър-председател“, посочи той.

Още преди месец с Петков сме разговаряли по рокадите в кабинета. Листът ми е на бюрото. Ако върнем времето само преди 4-5 дни, ние излязохме и казахме, че в желанието си да има правителство сме готови да ротираме само премиер и вицепремиер. Час-два след това колегите ПП-ДБ казаха – не, че тях министрите не ги интересуват, припомни Борисов.

Относно думите на Кирил Петков, че препъни камъкът в преговорите са били службите и разкриването на следствената тайна, Борисов каза: "Аз твърдя, че службите в момента са изключително добре интегрирани, зная го от международните партньори. Ако това е препъни камъкът, аз последен ще се съглася, а конкретният срок, съгласно меморандума, може да бъде изпълнен, само ако се съгласят двете страни. Но добре, ще го подпишем и него."

Единственият спор беше министър Тагарев. А за енергетиката, те приеха Жечо Станков, но за БЕХ да стане Румен Радев, поясни Борисов.

Лъжите и спекулациите трябва да спрат, заяви Борисов в отговор на въпрос на медия. Не съм адвокат на ДПС и няма да коментирам дружбата им с ПП-ДБ.

Дружбата на ПП-ДБ с ДПС е много по-голяма отколкото нашата, защото ние с ДПС воюваме в смесените райони, каза Борисов.

ПП-ДБ веднага да се извиняват и на ГЕРБ, но преди всичко на Мария Габриел, повтори Борисов и каза, че има път назад и сядане отново на масата за преговорите, но той минава през извинение лично към Габриел и след тежък разговор с партията.

 

Целия брифинг вижте във видеото.

 

По повод призивите на ПП-ДБ за оттегляне на указа за гласуване на предложения кабинет, от прессекретариата на държавния глава посочиха, че в съответствие с конституцията указът по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър-председател.

"В съответствие с Конституцията при получен изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство президентът издава указ, с който предлага на Народното събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от съответната парламентарна група. Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър-председател."

 

Не закъсняха политическите реакции от ДПС и ПП-ДБ. Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов призова разговорите да продължат. Същото направи и лидерът на ДПС. Вижте:

 

 

Корнелия Нинова: ПП-ДБ удариха дъното

Ако ПП-ДБ отново клекнат, ще ударят дъното на политическия морал. 49-ят парламент е изчерпан, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя бе категорична, че вариант за друго правителство в рамките на настоящия парламент няма.

ПП-ДБ прегърнаха мафията, изпраха Борисов. Удариха дъното, повтори тя.

Не гадаем, заяви Нинова в отговор на въпрос дали отново БСП биха се коалирали с ПП-ДБ.

Може едни избори да ни изненадат, посочи лидерът на БСП.

Причина за настоящата ситуацията, тя вижда само в караници за пари, за власт и за влияние.

 

"Възраждане" няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ и ПП-ДБ

“Не трябва да бъде съставен кабинет от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Ние ще гласуваме “против”. Това заяви лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

“В този грозен пошъл политически сценарии потъват надеждите на българите за нормално развитие на нашата държава”, смята Костадинов. Той определи действията на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ като цирк и уточни, че единствено ще бъде постигната по-ниска избирателна активност.

“ПП-ДБ нарекоха Мария Габриел "красивото лице на мафията", сега отново ще преговарят с красивото лице на мафията, ГЕРБ ги използва като прах за пране”, коментира лидерът партията. Според Костадинов изходът е само в нови избори.

 

Обобщение на политическите реакции - вижте във видеото: