Политика

Развръзката е към финала: В 16 ч. Мария Габриел се среща с президента за мандата (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ приключиха. Кандидатът на ГЕРБ за премиер Мария Габриел ще отиде при президента Румен Радев в 16:00 часа днес. Заедно с нея ще бъде и преговорният екип на партията.

Пред държавния глава Габриел ще обяви резултата от преговорите с ПП-ДБ и решението си за връчения ѝ мандат за съставяне на правителство.

От президентството потвърдиха, че Румен Радев ще приеме посочения за министър-председател кандидат от най-голямата парламентарна група в 49-ото Народно събрание в 16 ч. 

В рамките на конституционната процедура президентът връчи вчера първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел, която беше излъчена от най-голямата по численост парламентарна група в настоящия парламент.

Все още липсва яснота и за това дали има ли постигнато съгласие за ротацията на правителството.

Надявам се да продължат обсъжданията, но към момента нищо не можем да съобщим. Днес се надявам всички да сме реалисти. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов преди днешния кръг на преговори в сградата на Народното събрание.

"Не съм голям оптимист. Не разбирам какво му е толкова важното на Тагерев, че един Тагарев да ни прати на избори", това заяви Делян Добрев заяви депутатът от ГЕРБ-СДС на влизане в Народното събрание часове преди да стане ясно ще има ли ротация.

Вчера в 12:15 Мария Габриел пристигна на Дондуков 2 с преговорния екип на ГЕРБ, премиера в оставка Николай Денков и с Кирил Петков. Тя прие мандата, но обяви че екипите имат нужда от още време, за да финализират преговорите. Стана ясно,че партньорите в некоалицията имат съгласие, че споразумението за управление трябва да бъде подписано, но имат разногласия по състава на министерския съвет. Премирът в оставка Николай Денков коментира,че част от предложение състав на министерски съвет на ГЕРБ е неприемлив за тях. Според закона срокът, който Мария Габриел има за представяне на структура и състав на Министерски съвет е 7 дни.

Очаквайте подробности