Европа

Ще успее ли Педро Санчес да запази мнозинството в испанския парламент?

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

По-рано тази седмица испанският парламент одобри Закона за амнистията на участниците в т.нар. каталунски "процес". Този път с необходимите промени, за да се включат някои видове тероризъм и да се позволи завръщането в Испания на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон. Той е разследван по тези обвинения от Върховния съд на страната. Законът има за цел да даде стабилност на правителството на малцинството на Педро Санчес и да обърне страницата на каталунския конфликт. Но предсрочните избори, насрочени в Каталуния за 12 май, поставиха закона в отправна точка на предизборната кампания на сепаратистките партии Хунтс и Ескера Републикана.

 

Основното послание, което те ще отправят, е, че амнистията е само междинен етап, че няма да се задоволят с нея и че тя е била просто средство за постигане на основните им искания, а именно най-вече самоопределение.

Антонио Мануел Алварес Гарсия, професор по политически науки в Мадридския автономен университет

Партията на Карлес Пуигдемон "Хунтс", обмисля дали да не предложи своя лидер за кандидат за генералитета. Влизането в сила на закона обаче ще настъпи едва по време на изборите, а след това съдиите ще имат два месеца, за да го приложат. Дори и със закон за амнистия в ръка, бъдещето на Пучдемон остава несигурно.

 

 

Смятам, че Върховният съд може да продължи разследването, защото мнозинството от всички членове на наказателната камара на Върховния съд признаха терористичния акт на Пучдемон.

Рафаел Мурильо Ферер, професор по конституционно право в университета в Сан Пабло

Хайме Веласкес, Euronews: Докато каталунските партии се борят за хегемония в движението за суверенитет, Педро Санчес се надява, че разделението в лагера на привържениците на независимостта ще бъде от полза за неговия кандидат в региона, който е основният бенефициент на стратегията за помирение, разгърната от председателя на правителството в Каталуния. Педро Санчес отложи преговорите за националния бюджет до излизането на резултатите от изборите на 12 май. Националистите рискуват да загубят Генералитета на Каталуния. Какъвто и да е крайният резултат, изборите ще имат непредвидими последици за бъдещето на испанското правителство.