Европа

Окупационните власти опитват да принудят украинците да гласуват

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Окупационните власти в украинските територии под руски контрол опитват да стимулират населението там да гласува на руските президентски избори. Украински медии, които цитират граждани, живеещи в окупирани територии, твърдят, че руските власти използват метода на моркова и тоягата, опитвайки да създадат внушение за "висока избирателна активност".

В много случаи хората в селата и градовете биват посещавани в домовете им, където попълват бюлетините, като се изтъкват съображения за сигурността. По същата причина подобни "мобилни комисии за гласуване" са придружавани от въоръжени лица, които вдъхват страх.

 

Повечето хора питат как могат да избегнат гласуването и какво казва украинският закон, ако все пак бъдат принудени да гласуват. Имаме само един съвет: под окупация най-важното е да оцелееш, да останеш жив и да запазиш здравето си. Ако сте принудени да гласувате или да участвате в незаконен процес, няма да носите отговорност за това пред закона.

Иван Федоров – управител на Запорожка област

Киев даде да се разбере, че хората, които бъдат принудени насилствено да гласуват, няма да носят наказателна отговорност за това.

Украйна нарича т.нар. избори в окупираните от Москва територии незаконни и фиктивни. Граждани, които помагат на окупационните власти в организацията на изборите, дори са преследвани и нападани.