Общество

Нели Куцкова: Усеща се, че върху Мартин Божанов – Нотариуса е имало чадър

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Това, което със сигурност не знаем по казуса с Мартин Божанов – Нотариуса, е кой го е убил, както и какви са всичките му връзки. Аз, както и много от колегите, научихме за него от Антикорупционен фонд, а не от ежедневната си работа. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime бившият председател на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова.

Според нея обаче наистина стряскащ е фактът, че такива хора имат много сериозни контакти в съдебната система и обясни, че Божанов със сигурност е използвал тези контакти, за да извършва измамническа дейност.

Усеща се, че върху него е имало чадър. Неслучайно колегите, които са били заплашвани и са се оплакали още през 2020 г., но не беше образувано разследване срещу него, а дори колегата, на когото Божанов му беше влязъл в съдебната зала да го заплаши, беше разпитван след това дали е взел подкуп или не. Такива са били твърденията на „Нотариуса“, но самият „Нотариус“ не беше разследван. Това води до извода, че този човек се е ползвал с много силни протекции.

Прожекторите са насочени повече върху прокуратурата, там се разкриха повече контакти, но аз съм убедена, че съвсем не всички прокурори са участвали в тези схеми. Те обаче сега наравно с всички се срамуват и се чувстват унизени“, каза още съдия Куцкова.

По думите ѝ институциите не са реагирали своевременно при явни данни за нещо нередно, което се случва в съдебната система, а бившият главен прокурор Иван Гешев се е подиграл на тогавашните разкрития на Антикорупционния фонд.

Целия разговор вижте във видеото.