Икономика

Рекордните температури причиняват проблеми на курортите през зимата

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Рекордните температури отново създават проблеми на ски курортите тази зима. Проект на ЕС проучва как операторите на ски лифтове могат да реагират най-добре на изменението на климата. В Санкт Корона ам Вексел в Австрия работници премахват останалия сняг от пистите... за любителите на летните спортове.

 

Ски сезонът приключи по-рано от очакваното. Ето защо нашият екип се намира на склоновете и премахва снега от пистите, за да може да се практикува планинско колоездене.

Карл Моргенбесер – оператор на ски лифт

Йоханес Плешбергер, Euronews: Едно решение на проблема със снега са летните спортове. Поради малкото сняг маунтинбайкърите използват ски пистите през март в Санкт Корона ам Вексел. Други дейности са летен тобоган и туризъм. Малкият ски курорт сега печели повече пари от летни спортове, отколкото от зимни.

Съфинансираният от ЕС проект ТранСтат свързва 9 курорта от Австрия, Словения, Италия, Франция и Швейцария, които изпробват форми на трансформация.

 

Надяваме се, че като обменяме идеи с други ски курорти, ще научим неща, за които не сме знаели.

Карл Моргенбесер – оператор на ски лифт

Предмет на анализ е не само липсата на сняг. Покачващите се цени на имотите заради туристите, които купуват ваканционни жилища, също са проблем. След две години ТранСтат ще публикува наръчник за удобни за живеене и природощадящи дестинации за зимни спортове.