Икономика

Евродепутатите одобриха ускоряване на санирането на сгради

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Удвояване на годишния темп на енергийно обновяване на сгради и създаване на работни места в строителната индустрия: това е целта на нова директива, одобрена от ЕП. Законодателите приеха преработената директива за енергийните характеристики на сградите, последната и най-противоречива от трите регулаторни реформи в енергийния сектор, с мнозинство от 370 гласа „за“.

Документът трябва да играе важна роля в постигането на климатична неутралност до 2050 г.

 

Не можем да направим това утре. Правим го на малки парчета. С течение на времето постепенно ще подобрим енергийните характеристики на сградите. Това ще бъде от голяма полза за хората, живеещи в тях. Ще означава по-здрави сгради и по-ниски цени за парно. Казвам го и с оглед на скока на цените, причинен от войната на Путин в Украйна. Ако изолираме домовете, изолираме Путин.

Киърън Къфи – евродепутат от Зелени/ЕСА, Ирландия

Първоначалното предложение за директивата от ЕК предизвика неодобрение сред някои депутати от ЕНП. То предвижда задължително обновяване на жилищни имоти с енергийна ефективност, което би натоварило собствениците с твърде високи разходи.

Това отпадна като текст, макар че някои депутати биха предпочели пазарния механизъм за търговия с въглеродни емисии.

Сградите са отговорни за около 40 процента от потреблението на енергия и повече от една трета от емисиите на парникови газове в 27-те държави от ЕС.

Освен за сградите, директивите за възобновяемите енергийни източници и за енергийната ефективност бяха актуализирани в така наречения пакет REPower EU.