Свят

Столтенберг: САЩ ще останат важен съюзник в Алианса и след изборите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

НАТО изпраща много силен сигнал към Москва. Това каза Йенс Столтенберг, генерален секретар на организацията, пред Euronews, след церемонията по издигането на знамето на Швеция пред централата на Алианса в Брюксел.

Норвежецът обясни защо смята този ден за "исторически".

Членството на Швеция в НАТО я прави по-сигурна. То прави и НАТО по-силна организация, защото Швеция предоставя висок клас военни способности. Подводници, бойни самолети, добре оборудвани и добре обучени въоръжени сили. Следователно НАТО става по-силна с Швеция като съюзник. Освен това изпращаме много ясно послание към Москва, че вратите на НАТО остават отворени за още членове. Москва или президентът Путин не са тези, които да затворят тази врата. Съюзниците в Алианса и европейските държави трябва да вземат решение за членство.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО

Русия отдавна се оплаква от приближаването на НАТО до нейните граници. Столтенберг призовава съюзниците да бъдат бдителни.

Винаги трябва да приемаме сериозно потенциалната заплаха от Русия. В същото време не виждаме непосредствена военна заплаха за Швеция, Финландия или друг съюзник в НАТО.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО

Столтенберг призна, че усеща притесненията на съюзниците от коментарите на Доналд Тръмп относно разходите за отбрана.

От Съединените щати и от други съюзници имаше известни критики, че съюзниците в Европа не инвестират достатъчно в отбрана. Но аз съм уверен, че САЩ ще останат верен и отдаден съюзник в НАТО и слез изборите в страната. Отчасти защото НАТО е добро споразумение за Съединените щати. НАТО е важна за Европа, но също и за САЩ - да имат 31 приятели и съюзници – нещо, което Русия и Китай нямат.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО

Както напомни Столтенберг, сега повече съюзници отделят 2% или повече от БВП за отбрана. Така че сега реалността е коренно различна в сравнение с преди няколко години, когато повечето съюзници в Алианса харчеха по-малко от 2 процента.