Политика

Мария Габриел: Преговорите за кабинет продължават, имаме конструктивен диалог (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Имах възможността да споделя и с президента, че преговорите продължават, ние имаме общи точки, а разговорите са конструктивни. Имаме и различия и точно заради това ни трябват преговорите, за да може преодоляването на различията и шансовете, които си даваме, за да преодолеем тези различия, да са на много стабилна основа. Това коментира Мария Габриел след края на консултациите с Румен Радев.

Според Габриел за ГЕРБ тази основа продължава да стъпва на принципи, прозрачност и споделена отговорност, както и много ясен механизъм за вземане на решения. В този контекст има споразумение, което сме сложили на масата за преговори, за нас е важно да се придържаме към идентифицираното в него, каза още вицепремиерът в оставка.

Имаме нужда от още малко време, това беше и моят отговор на въпроса на държавния глава, благодарна съм за конструктивния тон, в който протекоха разговорите през изминалите два дни, заяви Габриел.

Тя уточни, че преговорите се водят открито, защото всички медии и цялото общество е запознато с документите с позиции, от които ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС тръгват в преговорите. Това, което в момента се случва – за нас е важно да работим по общ текст, в който водещи са предложенията, които ние вече много ясно сме сложили.

 

Неслучайно започвам консултациите именно с вас – като най-многочислена политическа сила в българския парламент и като пръв мандатоносител, който носи непосредствена отговорност за събитията, които предстоят. Това каза президентът Румен Радев преди началото на консултациите с представителите на парламентарната група на ГЕРБ-СДС – Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян.

Публичната комуникация между партиите в коалицията напоследък сякаш съживи призрака на предсрочните парламентарни избори, въпреки че промените в Министерски съвет бяха предварително планирани още преди девет месеца, въпреки наличието на силно спояващи ви фактори вътре в коалцията, както и внушителната парламентарна подкрепа за управлението, която често надминаваше дори 2/3 от народните представители, обърна се президентът към представителите на ГЕРБ-СДС.

Според Румен Радев конституционният законодател е предвидил провеждането на консултациите при държавния глава именно за да се подпомогне процеса на съставяне на правителство.

„Да се изяснят важни въпроси преди да пристъпим към връчването на първия проучвателен мандат, за да станат ясни, доколкото може, началните позиции и какъв би бил най-добрият резултат за страната. Важен такъв въпрос са сложните отношения между партньорите в коалицията и смятате ли, че в обозримо бъдеще ще бъдат преодолени всички противоречия, как преценявате темпа на преговорите с вашите партньори, както и особено важният за мен въпрос – готови ли сте за връчването на мандата или имате нужда от още време“, обясни целта на консултациите президентът.

Мария Габриел подчерта, че за ная най-важно е да има диалог, да се изказват както добрите, така и критичните неща. „Това, което е важно за нас е да не губим от поглед интереса на България, ние имаме нужда от стабилност и спокойствие, но то трябва да е на принципна основа. То трябва да стъпва на фундаментални принципи и ценности и заради това и за нас е толкова важно в днешния разговор да споделим с вас как протичат тези разговори“, посочи още Габриел.