Политика

Политическите реакции след решението на БСП да върне мандата неизпълнен

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

Ново правителство в това Народно събрание няма да има. БСП ще върне утре - 28 юли, мандата неизпълнен. Това обяви председателят на ПГ на партията Георги Свиленски. Страната ни поема по пътя към нови предсрочни избори.

До тук се стигна след като беше прието предложението на ГЕРБ и ДПС управленската програма, предложена от БСП, да отпадне от дневния ред на Народното събрание. Според опозиционните партии, не е работа на парламента да помага на мандатоносителя.

Идеята на левицата беше, ако програмата им бъде гласувана от 121 депутати, да предложат правителство.

Точка 12 няма място в програмата. Това е евтин пиар трик на мандатодържателя. Нямате време господа! Нито ще имате кабинет, нито тази законодателна програма ще се реализира.

Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС

След развръзката, последваха и реакции.

В момента няма правителство, няма мнозинство и за да останат на още малко на власт... това са на БСП глупостите... комунистически глупости.

Тошко Йорданов, ИТН

Нашата оценка е, че това е резултатът от партиен егоизъм, на фона на големите предизвикателства пред страната. Питам се как едни избори ще извадят България от кризата.

Христо Иванов, ДБ

Абсолютно мен не ме изненада, виждаме ИТН кординирано гласува с ГЕРБ и ДПС.

Петър Куленски, ПП

Теми, които са партйини форуми, искат да ги включат в дневния ред - наистина ме изненада.. 1991 година комунистическата конституция беше отменена и темите за партиийни форуми се разглеждат на партийни форуми а не в НС.

Мустафа Карадайъ, ДПС

Малко по-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира обрата на политическата сцена с пост в социалните мрежи.

Част от думите й гласят:

Предложих открити и честни преговори за правителство, което да даде сигурност и спокойствие. Атакуваха ме, че имитирам, за да остана министър.

Корнелия Нинова, БСП

Междувременно стана ясно, че "Демократична България" ще предложи на "Продължаваме промяната" да се явят заедно на предстоящия вот. 

На ход сега е президентът с три задачи -  първо  да разпусне  47-мото НС, да насрочи дата за нови избори и да състави служебно правителство. Това ще са четирите предсрочни избори през последните 15 месеца.