Свят

Речта на Байдън пред Конгреса: Президентът на САЩ с критики към Тръмп и обещания към американците

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Американският президент използва изявлението си за състоянието на Съединените щати, за да отправи обещания към избирателите и критики към Доналд Тръмп. 

Речта пред Конгреса продължи повече от час и включваше редица теми, сред които икономиката, здравето, правото на аборт, образованието, контрола върху оръжията.

 

Няма да демонизирам имигрантите, казвайки, че са отрова за страната ни. Няма да разделям семейства. Няма да отхвърлям хора заради вярата им. За разлика от предшественика ми - в първия си ден на поста внесох законопроект с промени в имиграционната ни система.

Джо Байдън, президент на САЩ

Вместо името на Тръмп - Байдън използва фразата "моя предшественик" общо 13 пъти. Той го обвини, че опитал да "погребе истината" за щурма на Капитолия и че насърчил Путин "да прави каквото си поиска" в Европа.

 

Европа е в риск. Свободният свят ще бъде в риск, ако се насърчава всеки да прави каквото поиска, за да ни навреди. Посланието ми към президента Путин, когото познавам от дълго време, е просто: Няма да си тръгнем. Няма.

Джо Байдън, президент на САЩ

Байдън критикува и руската инвазия в Украйна, като призова конкресмените да продължат подкрепата за Киев и приветства разширяването на НАТО. 

 

Ако някой тук смята, че Путин ще спре с Украйна, уверявам ви - няма да го направи. Но Украйна може да спре Путин, ако застанем до нея и ѝ дадем оръжията, от които се нуждае, за да се защити.

Джо Байдън, президент на САЩ

Съединените щати ще изградят временно пристанище край бреговете на ивицата Газа, за да осигурят повече хуманитарни доставки. Американският президент потвърди и подкрепата за Израел. 

 

Израел има право да преследва Хамас. Хамас може да прекрати конфликта, като освободи заложниците, свали оръжие и предаде тези, които са отговорни за 7 октомври. Израел е затруднен допълнително от това, че от Хамас се крият сред цивилните като страхливци.

Джо Байдън, президент на САЩ

Байдън се обяви и за конкуренция вместо конфликт с Китай.

 

Америка расте. Имаме най-добрата икономика в света. Откакто съм на поста си, брутният вътрешен продукт се повиши, търговският дефицит с Китай спадна до най-ниската точка от десетилетие и се изправяме срещу нечестните икономически практики на Китай. Заставаме зад мира и стабилността в Тайванския проток.

Джо Байдън, президент на САЩ

Речта предизвика аплодисменти в редиците на демократите на Байдън и негативни коментари от републиканците в Конгреса.