Политика

Ротацията (не)възможна: Анализатори предвиждат бъдещето на правителството

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Ротация е невъзможна, отиваме на избори, категоричен беше в „Добро утро, Европа" политологът Стойчо Стойчев. Той смята, че тази коалиция няма как повече да съществува. Според Ружа Райчева ротация е възможна, тя обаче допуска и  избори в края на годината.

„Просто има един праг на търпимост, който понякога неусетно хората минават. Границата е мината, отношенията са счупени, решението е взето. В момента това, което се показва и се играе, е просто начин, по който да бъде опубличностено вече взетото решение – поне от едната страна. Досега това, което възпираше участниците в развалянето на коалицията и отиването на избори беше, че наистина и за ГЕРБ, и за „Продължаваме промяната“ явяването на предсрочни избори беше еднакво негативно. И беше по-лошо от продължаване на съвместното управление. В момента обаче ми се струва, че в тази ситуация продължаването на съвместното управление е по-нежеланата опция за ГЕРБ, отколкото явяването на предсрочни избори“, обясни Стойчо Стойчев.

„Натискът е по-скоро от страна на ГЕРБ, въпреки че ПП-ДБ го играят, че са готови за избори. Тези, на които им е свършило търпението, наистина са ГЕРБ. Но ми се вижда все пак, че все още причината за това правителство е налице. И това е най-вече заради войната в Украйна. Дори не казвам, че Посолството има нареждания, това е по-скоро вътрешно нареждане спрямо външната обстановка“, смята Ружа Райчева.


Целия разговор вижте във видеото.