Euronews Сега

Зеленски поиска нов пакет санкции срещу Русия

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Запада да приеме нов пакет санкции срещу Русия след обявяването на допълнително съкращаване на газовите доставки за Европа.

В редовното си видеообръщение Зеленски заяви, че Русия упражнява натиск върху Европа и използва държавния енергиен гигант "Газпром", за да превърне тази зима в "най-тежката" досега за европейските страни.

Той поиска от Запада да приеме нов пакет санкции срещу Москва и осъди поредната атака на Русия срещу украински град.

Oкупаторите удариха района на Одеса, отново с ракети, срещу обикновени къщи, с ракети, предназначени да унищожават военни кораби и други значими цели. С такова тежко оръжие руската армия унищожава частния сектор край  морето. Хората живееха и почиваха там. 

Володимир Зеленски, президент на Украйна


Русия нанесе ракетни удари срещу пристанището в Одеса ден след като беше постигнато споразумение за деблокиране на износа на украинско зърно.

От руското министерство на отбраната съобщиха, че съвместният координационен център в Истанбул, откъдето ще се извършват инспекции на корабите, превозващи зърно от Украйно по Черно море, вече е започнал работа.

По думите на говорителя на турския президент Реджеп Ердоган до 50 милиона тона зърно от Украйна и Русия ще могат да достигнат световните пазари до края на годината.

Междувременно от Москва твърдят, че войските ѝ са установили контрол над най-голямата въглищна електроцентрала в Украйна -  в района на Светлодарск в Донецка област. И двете страни обявиха, че украинските войски са поразили през нощта ключов мост в контролирания от руските сили Херсон.