Политика

Борисов заяви, че преговори с ПП-ДБ ще има, но вероятността за предсрочен вот остава (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Borisov ENP BGNES Снимка: БГНЕС

Мария Габриел ще покани ПП-ДБ на преговори за ротацията, които ще се състоят през следващите няколко дни. Това потвърди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Вероятността за предсрочни избори, обаче остава.

"Габриел, която е кандидат за премиер, съответно - избран от нея помощен екип в най-важните сфери - правосъдие, енергетика, строителство - тя ще управлява този кабинет и ще каже с кои министри може да работи. Затова е логично преговорите да се водят от този човек. Ако искаме премиер Послушко, в случая Денков, когото аз много уважавам, който не можеше да вземе решение, ако не се чуе с една поредица хора, премиерът е овластен от народа да взима бързи и смели решения, дори да сгреши. Как би се чувствал Денков, ако на главата му седят 4 - 5 лидери, той чувства ли се ръководител? Аз не искам Мария Габриел да се чувства като Послушко и преди да вземе решение, да пита няколко души. Тя трябва да може да каже: "Мога да работя по този начин, подпишете това споразумение!" или "Не мога да работя така!" - тогава няма да го подпиша", заяви Борисов пред журналисти в Букурещ, където заедно с Габриел е на конгрес на Европейската народна партия.

Борисов отново критикува ПП-ДБ за бързото гласуване на оставката на кабинета "Денков". Той каза, че не разбира защо не са отложили гласуването за следващата седмица, така че да има време за преговори.

"В случая президентът не ни е виновен. Виновни са тези самонадеяни хора, които в желанието си да покажат колко са велики, ни тласнаха в криза. Предполагам, президентът е разумен човек, така че се надявам, че следващите няколко дни няма дори да поиска да се забърква", посочи Борисов.

Преди това Борисов настоя пред конгреса на Европейската народна партия за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген, предаде БНР.

Пред делегатите той призна, че няколко години българската граница не е била надеждна.

В същото време подчерта, че страната ни е направила всичко необходимо, за да изпълни всички условия за членство.

"Аз обещавам, че ние ще направим и правим, така че австрийците и европейците да бъдат сигурни. На 60 км от тази зала е "Дунав мост" 2, където има опашка от ТИР-ове, това са работещи двигатели, без санитарни възли – екологична катастрофа. Това не е работеща Европа - нито България, нито Румъния заслужава на мостовете с денонощия да стоят живи хора", посочи той.

Борисов изтъкна помощта, която България продължава да оказва на Украйна: "Макар и колебливо правителство, но много силен парламент, България може да каже, че е дала и помогнала на Украйна много повече от големите държави в Европа".

Лидерът на ГЕРБ обяви подкрепата на българската делегация на ГЕРБ-СДС за кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия.

"Човекът, който направи изключително много – аскетски, но много работеше, беше нашият председател Урсула фон дер Лайен. Сега ни трябва силен председател на Европейската комисия", каза Борисов.

Той обяви и се обърна пряко към нея: "Урсула, нашата делегация на ГЕРБ/СДС ще даде всички си гласове за теб и ще направим такава кампания, че с максимум евродепутати след това в ЕП да го защитим".