Европа

Швеция се присъедини към учения на НАТО в Арктика

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Швеция участва с морски пехотинци в амфибийни операции от кораб на ВМС на САЩ в Арктика, част от подготовката за учението „Северен отговор 2024“. А то пък е част от по-мащабните маневри на НАТО „Непоколебим защитник“.

Финландия, която има 1340 км граница с Русия, се присъедини към Алианса през април 2023 г в историческа стъпка след десетилетия на военен неутралитет.

Със своята кандидатура, вече ратифицирана от всички членки на НАТО, съседна Швеция в момента финализира формалностите за постъпването си в Алианса като негов 32-ри член – най-вероятно през март.

И Швеция, и Финландия бяха развили силни връзки с НАТО след края на Студената война, но общественото мнение остана твърдо против пълноправното членство до нахлуването на Русия в Украйна.

Години наред учението на НАТО, което се провежда в крайните арктически райони на северна Норвегия, се наричаше „Студен отговор“. Сега заради разширяването на Алианса с Финландия и Швеция, учението става „Северен отговор“, разясниха норвежките въоръжени сили. А домакинството му се поделя между Финландия, Норвегия и Швеция.

Общоскандинавските маневри са част от „Непоколебим защитник 2024“, най-големите учения на НАТО от Студената война насам, в участието на 90 000 войници, които трябва да покажат, че организацията може да защити цялата си територия от потенциална руска атака.

Маневрите продължават до 15 март, а половината от войските ще тренират на сушата. Останалите ще разиграват в морето различни ситуации на нападения и отговори.

Ще се включат подводници, фрегати, корвети, самолетоносачи, кораби амфибии, изтребители, разузнавателни и транспортни самолети, бойни хеликоптери.