България

Остава ли страната без пътна поддръжка в следващите 6 месеца?

От Euronews България Euronews България

Страната може да остане без поддръжка на пътищата в следващите 6 месеца. Това става ясно от протестиращите днес в цялата страна пътни строители, както и от думите на заместник-министъра на финансите в оставка Андрей Цеков

Протестът на пътищарите пред Народното събрание приключи около 12 часа днес. Причината за недоволството им е една - пари. Фирмите от бранша настояват да бъдат изплатени 728 млн. лева на 80 пътни фирми.

В противен случай те твърдят, че няма да има зимна поддръжка по пътищата.

На извънредна пресконференция днес заместник-министърът на финансите в оставка Андрей Цеков заяви, че държавната политика в областта на пътната инфраструктура в последните 10 години е заложни на една институционализирана и поддържана от АПИ порочна система.

Реалната ситуация към момента е такава. Държавата е лишена от пътно поддържане реалистично в следващите от 6 до 7 месеца. Очевидно е, че с тези действия е накърнен обществения интерес, а липса на пътно и зимно поддържане ще застраши обществения живот и здраве.

Андрей Цеков, заместник-министър на финансите в оставка

Освен в София, протест на пътищарите се проведе и в други градове на страната.

Премиерът в оставка Кирил Петков също коментира темата, като поиска министърът на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов незабавно да освободи председателя на АПИ.

Подробности вижте във видеото.