Политика

Първият дипломат на Литва призова за смяна на режима в Русия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Russia Victory Day 22129751725552 Владимир Путин в Деня на победата в Москва. Снимка: AP

Отстраняването на руския президент Владимир Путин от властта е единственият начин да се защити Запада от бъдещи заплахи от Москва. Това мнение изрази външният министър на Литва Габриелус Ландсбергис в интервю за АП. Според него, речта на Путин на парада по случай Деня на победата над хитлеристка Германия е била "неудовлетворителна" и мрачните лица на генералите и останалите официални лица са знаци за провал във войната в Украйна. Но въпреки всичко, смята Ландсбергис, раненият Путин може дори да е по-опасен и единственият начин да се предотврати заплахата е той да бъде отстранен от властта.

 

Дори не само Путин, а целият режим. Защото, знаете ли, един човек може да се смени, Путин може да бъде сменен от вътрешния му кръг. Но друг Путин ще се издигне на негово място. Докато този режим, който има намерение да води войни извън територията на Русия, е на власт, страните около нея са в опасност. Едно нещо бе доказано на тези, които се съмняваха след 2008 г в Грузия и през 2014 г, когато започна първата война в Украйна, и то е, че Русия е страна агресор. Това е много ясно.

Габриелус Ландсбергис, външен министър на Литва

Литва е една от трите балтийски държави, членки на НАТО, които са особено притеснени от възможни намерения на Русия насилствено да ги върне в орбитата на своето управление. Литовски дипломати, включително Ландсбергис, говорят откровено за своите страхове, но сега неговият призив за смяна на режима в Кремъл отива отвъд това, което повечето съюзници от НАТО биха изразили открито.Дори американският президент Джо Байдън се отметна от свои думи, че Путин не може да остане повече на власт.Ландсбергис изрази надежда, че заедно с останалите балтийски страни – Латвия и Естония – ще успеят да убедят Северноатлантическия алианс да достави повече въздушни и морски отбранителни средства, както и да разположи за постоянно военни контигенти на тяхната територия. Такова решение би могло да бъде взето на срещата на върха на НАТО в края на юни в Мадрид.