Политика

Политолог: Очаквам, че ротацията ще се случи въпреки турбуленциите във властта

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Въпреки турбуленциите във взаимоотношенията между официалните лица в сглобката – ПП-ДБ и ГЕРБ, аз очаквам ротацията да се случи. Има „извиване на ръце“, „ритане по кокалчетата“, меморандумът се слага срещу коалиционното споразумение, всичко като че ли тръгна от битката за поста външен министър. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime политологът Иво Инджов.

Според него обаче каквито и противоречия да има, сглобката ще оцелее, като в крайна сметка ще има нарастване на властовите позиции и ресурси на ГЕРБ, както и неофициално участие в сглобката на ДПС. Той обясни, че интересът на „Продължаваме промяната“ да останат в това управление ако властта на другите участници се увеличи, вероятно се корени в опасението, че ако има предсрочни парламентарни избори, те ще влязат с много по-нисък резултат от предходните избори.

Възможно е и друго тълкувание – да имат наистина някакви месиански очаквания, да са влезли в сглобката с идеята, че те могат да променят дневния ред в България. Това би било чудесно ако имаха много повече свободен ресурс за действие и не зависеха от Борисов и Пеевски. Възможно е и трето тълкувание – да си дават сметката, че така или иначе сега са на власт и искат да използват тази възможност, която няма да имат отново в скоро време след едни нови избори.

Иво Инджов, политолог

Политологът Атанас Радев коментира, че наблюдаваме еманципацията на сглобката и реалното ѝ превръщане в коалиционен механизъм.

Отношенията и това, което наблюдавахме девет месеца, непрестанното дърпане на чергата един към друг и това, че не могат да постигнат разбирателство по отношение на регулаторите – отсъствието на реален механизъм как се взимат решения оказаха своето влияние. Позволиха на неформалните конвенции и разговорите на една маса да определят политиката на кабинета.

Атанас Радев, политолог

Виждаме, че такъв тип коалиционно споразумение е необходимо, освен това външнополитическите фактори оказват съществено значение, обясни още Атанас Радев.

Целия разговор вижте във видеото.