Култура

Етнолог: Баба Марта е символ на вечния живот

От Диана Радева Диана Радева Водещ

На един от най-българските празници, обичани и почитани от малки и големи - Баба Марта, в студиото на "Добро утро, Европа" ни гостува Лилия Старева, етнолог и фолклорист.

Прекрасен празник, сложен на гранично време. Първи март - някога е бил началото на новата година за нашите предци - прабългарите. Зимата си отива, идва новото, природата се събужда за нов живот, притихнал е светът. На тази граница е жената Баба Марта, която е дава ново начало, разказа Ставрева.

"Баба Марта първо е била невеста, след това е извървяла пика на своята зрялост, отишла е към старостта си, била е под "снега" и сега се събужда за нов живот. Символ е на едно вечно прераждане и в крайна сметка - вечен живот", допълни тя. 

По думите й "мартеницата се носи най-вече на откритите места по тялото, там където има място и българската шевица. Те трябва да защитят най-уязвимите ни места", 

"Мартеницата се носи от женени мъже и жени на дясната ръка, от неомъжени на лявата", разказа още Лилия Старева. Сега обаче това поверие не се спазва. 

Целия разговор във видеото.