АвтоФест

Премахване на хибридните задвижвания в Световния рали шампионат?

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
422278528 790342506462057 8054832960679239303 N WRC

Проведе се първата официална среща на Съвета за моторните спортове в Международната автомобилна федерация FIA. На нея бяха предложени насоки за развитието на Световния Рали шампионат WRC след 2026-а година в няколко категории:

Повече промотиране на един от най-зрелищните автомобилни спортове извън обичайната публика и създаването на отдел, който да се грижи за това.
Повече свобода за организаторите при избирането на отсечки, използването на съществуващи сгради за сервизни паркове с цел по-ниски разходи и вкарването на "помощен автомобил", който да може да извършва дребни ремонти между отсечките.
Премахване на плъг-ин хибридното задвижване с цел намаляване на разходите, като представянето на автомобилите от най-високия клас Rally1 ще бъде компенсирано с по-ниско тегло, по-малко аеро елементи и други рестриктори на въздух за нормалните двигатели. По-ниският клас автомобили Rally2 пък, ще бъдат доближени максимално до Rally1. Цената на автомобил от клас Rally1 да не превишава 400 хиляди евро.

Ще бъде представен изцяло електрически клас, който да бъде сходен по възможности с Rally1. Ще бъде продължено развитието на устойчиви горива, сред които и водорода.

Целият текст можете да прочетете тук: